Artturi Lehkonen ratkaisi NHL-mestaruuden! Mykistävä tilasto kertoo kaiken

Viime yönä Colorado Avalanche voitti Stanley Cupin finaalisarjan kuudennessa ottelussa. Voiton sinetöi suomalaispelaaja, jota ei usein otsikoissa näy, paitsi silloin kun ratkaisuhetket ovat käsillä.

Finaalisarjassa oli vastakkain kaksi erittäin kovaa joukkuetta. Colorado sijoittui runkosarjassa toiseksi ja Tampa Bay Lightning on voittanut kaksi edellistä mestaruutta. Tiukasti puolustava Tampa todellakin tietää, miten finaalisarja voitetaan, mutta Colorado oli eri mieltä, tarkemmin sanoen ratkaisupelien 26-vuotias erikoismies Artturi Lehkonen.

Tampa meni ensimmäisessä erässä 1-0 johtoon Steven Stamkosin maalilla. Toisessa erässä Coloradon supertähti Nathan MacKinnon tasoitti pelin 1-1. Ottelu ja koko Stanley Cup ratkesi niin ikään toisessa erässä, kun MacKinnonin syöttöyritys epäonnistui ja kiekko pomppasi yllättäen vastustajan luistimesta Lehkoselle, joka täräytti sen yhdellä kosketuksella komeasti maaliin, joka jäi koko finaalisarjan voittomaaliksi.

Myös Coloradon toinen supertähti Mikko Rantanen oli pudotuspeleissä ja finaalisarjassa näyttävästi esillä. Rantanen voitti joukkueensa pistepörssin finaalisarjassa (0+8) ja oli joukkueensa toiseksi tehokkain pistemies pudotuspeleissä (5+20=25), edellään vain superpuolustaja Cale Makar (8+21=29).

Coloradon voiton myötä tehtiin myös suomalaista valmennushistoriaa, sillä joukkueen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila on nyt ensimmäinen suomalainen Stanley Cupin voittanut valmentaja.

Nyt on kyllä jo korkea aika nostaa myös Artturi Lehkonen supertähtisarjaan, sillä miehen voittomaalitilasto pudotuspeleistä on suorastaan mykistävää luettavaa. Montrealista täksi kevääksi Coloradoon hankittu Lehkonen teki pudotuspeleissä kahdeksan maalia, joista peräti puolet oli voittomaaleja, mukaan lukien joukkueen finaalisarjaan vienyt maali sekä Stanley Cup -mestaruuden sinetöinyt maali.

Uransa aikana Lehkonen on tehnyt NHL:n pudotuspeleissä 14 maalia, joista käsittämättömästi 7 on voittomaaleja. Vuosi sitten Montreal Canadiens eteni finaalisarjaan Lehkosen maalilla.

Ennen Stanley Cupin voittoa Lehkosella oli palkintokaapissaan pokaalit Ruotsin ja CHL:n mestaruuksista Frölundassa kaudelta 2015–16 sekä alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudesta vuodelta 2014.