Brittitutkija ja professori Paul Workman on tehnyt mullistavan löydön harvinaisen luusyövän, chordoman, hoitamisessa. Workman menetti äitinsä syöpään 37-vuotiaana, ja tuolloin chordomasta ei ollut saatavilla tehokkaita hoitoja. Nyt uusi tutkimus tuo toivoa niille, jotka kamppailevat tämän vaikeasti hoidettavan sairauden kanssa.
Chordoma on harvinainen, hitaasti etenevä syöpä, joka kehittyy tyypillisesti selkärangan tai kallon pohjalle. Tähän syöpään sairastuu maailmanlaajuisesti vain noin yksi henkilö miljoonasta vuosittain. Chordoma on erityisen haastava syöpä, sillä sen hoitoon ei ole ollut käytettävissä tehokkaita menetelmiä pitkään aikaan.
Lue myös: Kohdattava totuus: Syöpähoitojen arviointi muuttuu dramaattisesti
Professori Workman, joka on Lontoon syöpätutkimusinstituutin entinen presidentti, kertoi, että 36 vuotta sitten, hänen äitinsä sairastuttua tähän harvinaiseen syöpään, oli lähes mahdotonta löytää tehokasta hoitoa. ”Se oli täysin turhauttavaa. Meillä ei ollut juuri mitään keinoja hoitaa sitä”, Workman totesi.
Kuitenkin Workmanin ja hänen tutkimusryhmänsä uusi tutkimus tuo toivoa. Tutkijat ovat löytäneet tärkeän yhteyden brachyury-nimisen proteiinin ja chordoman kasvaimien välillä. Brachyury on aikaisemmin nähty tärkeänä tekijänä chordoman kasvussa, mutta tutkimus on nyt paljastanut tavan manipuloida tätä proteiinia. Tämä voisi avata ovia uusille hoitomenetelmille.
Lue myös: 10 helppoa tapaa vähentää syöpäriskiä – asiantuntijan suositukset
Lähde: LADbible