Hiljattain maailman rikkaimmaksi ihmiseksi listattu Teslan ja SpaceX:n visionäärinen johtaja Elon Musk tietää, miten tärkeää on löytää poikkeuksellisen hyvä työntekijöitä, jos haluaa menestyä.
Musk ei painota potentiaalista työntekijää arvioidessaan arvostetuista opinahjoista saatuja todistuksia, vaan keskittyy enemmänkin hakijan kokemuksiin ja osaamiseen.
Koulutodistusten sijaan Musk etsii ”näyttöä poikkeuksellista kyvyistä”. Musk on sanonut, että jos hakijalla on jo näyttöä poikkeuksellisista saavutuksista, ne tulevat jatkumaan myös tulevaisuudessa.
Näin Elon Musk paljastaa valehtelijan
Musk selvittää työnhakijoiden omakehut, olivat ne sitten aiheellisia tai ei, tekemällä jokaiselle hakijalle saman yhden kysymyksen: ”Kerro minulle joistakin vaikeimmista ongelmista, joita olet työstänyt ja miten ratkaisit ne”.
Musk tietää, että henkilö joka oikeasti ratkaisi ongelman, tietää täsmälleen miten hän sen teki, sillä hän tietää ja osaa kuvailla asian pienimmätkin yksityiskohdat.
Muskin haastattelutekniikka perustuu olettamukseen, että vääriä ansioita itselleen suitsuttava hakija ei pysty selittämään asiaa vakuuttavasti, joten Musk haluaa kuulla hyvin yksityiskohtaisesti askel askeleelta, miten ongelma ratkaistiin.
Erittäin yksityiskohtaisen kyselyn avulla selviää, oliko saavutuksen takana oikeasti hakija itse vai kenties joku muu häntä suuremmassa osassa. Muskin mukaan on selvää, että jos jokin tehtävä on ollut erityisen haastava, ainoastaan sen selvittänyt henkilö oikeasti tietää ja ymmärtää sen kaikki yksityiskohdat, eikä myöskään unohda niitä.
Tutkimus vahvistaa, että Muskin haastattelutekniikka on tehokas
Joulukuussa julkaistussa muistiin keskittyvässä tiedelehdessä tutkimustuloksena, että yksityiskohtainen haastattelutekniikka on hyvin tehokas valehtelijoiden paljastamisessa. Tutkijat eivät tienneet, että Musk on käyttänyt samaa tekniikkaa jo vuosien ajan.
Sama tekniikka toimii niin rikostutkinnassa kuin työhaastatteluissa. Kun haastattelija tekee yhä pidemmälle meneviä ja yksityiskohtaisempia jatkokysymyksiä, hänen on yhä helpompi nähdä puhuuko haastateltava totta vai ei.
Tutkimuksessa havaittiin, että totta puhuvat ihmiset halusivat osoittaa vilpittömyytensä ja vastasivat kysymyksiin yksityiskohtaisemmin. Valehtelijat puolestaan yrittivät peitellä syyllisyyttään, joten he pyrkivät strategisesti kertomaan vähemmän yksityiskohtia, jotta eivät jäisi kiinni valehtelusta.
Tutkimuksessa osoitettiin, että valehtelijan paljastumisen todennäköisyys oli yksityiskohtaisen kyselytekniikan avulla lähes 70 %.
Jos siis haluat onnistua työhaastattelussa, puhu totta ja ole mahdollisimman yksityiskohtainen
Lähde: CNBC