Epävarmuus jatkuu Ylläksellä – tuplatestaus voi kaataa koko hallituksen hyvän esityksen

Kolarin kunta ja Ylläksen matkailu ovat odottaneet hallitukselta pikaisia päätöksiä jo viikkoja. Kolarin kunta on erittäin riippuvainen matkailuyrityksistä, joista monen toimeentulo on kiinni ulkomaalaisista asiakkaista.

Lapin Matkailuelinkeinon liiton tutkimuksen mukaan Lapin matkailuyrityksistä 60 prosenttia uhkaa konkurssi, jos ulkomaalaiset eivät pääse talvella Lappiin.

Tilanne on ollut kestämätön. Ulkomaalaiset matkanjärjestäjät tekevät parhaillaan varauksia, mutta kysyntään ei voida vastata. Nyt tullut päätös on askel eteenpäin, mutta isoja kysymysmerkkejä on edelleen.

– Hallituksen päätös on helpotus, mutta erityisesti tuplatestaus, jos sellaista tullaan vaatimaan, tulee kaatamaan koko hyvän päätöksen. Ylläksellä ollaan pitkään panostettu matkailijoiden viipymän pidentämiseen. Tämä on sekä aluetaloudellisesti että kestävyyden kannalta tärkeää. Nyt jos alueella muutaman päivän pidempään vierailevat matkailijat velvoitettaisiin tekemään toinen koronatesti Kolarissa, 45 minuutin bussimatkan päässä Ylläkseltä, siitä voi muodostua ylivoimainen este. Kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Perheyritys ulkomaalaisten varassa

Meeri ja Toivo Qvist (kuvassa yläpuolella) Äkäslompolosta pyörittävät Ylläksellä Hotelli-Ravintola Ylläshuminaa ja O5 Safaris -ohjelmapalveluyritystä.

Ylläshuminan asiakkaista 96 prosenttia on ulkomaalaisia, pääasiassa keskieurooppalaisia.

– Meidän suurin Ranskan toimittajamme perui juuri joulun varauksensa. Liikevaihdostamme lähti 350 0000 euroa yhdellä sähköpostilla, yrittäjä Toivo Qvist kertoo.

Kun koronarajoitukset keväällä sulkivat Ylläksen matkailuyritysten ovia, myös Ylläshumina suljettiin.

– Kausi, jonka aikana meillä tehdään tulosta, jäi lähes kokonaan väliin. Se oli kuin olisi sokeana juossut päin seinää, Toivon yrittäjäpuoliso Meeri Qvist kuvailee.

– Tähän saakka olemme selvinneet takaiskusta kuivin jaloin, mutta eihän tämä helppoa ole, kun viimeiset kuusi kuukautta ollaan vain maksettu kiinteitä kuluja, Toivo jatkaa.

Ylläshuminan toiminta on rakennettu ulkomaalaiselle asiakaskunnalle, joka haluaa lomaltaan koko paketin: kuljetukset, majoituksen, ravintolapalvelut ja ohjelman.

– Kesän pidimme yrityksen kiinni, ei kannattanut avata. Elokuulle ja ruskalle olisimme saaneet itävaltalaisia ja sveitsiläisiä pyöräilijöitä, mutta sitten hallitus päätti taas sulkea rajat, Toivo harmittelee.

Qvisteillä on tavallisesti talvikaudella 35 työntekijää. Heistä osa on omaa perhettä: yrityksessä työskentelevät Qvistien pojat puolisoineen. Molemmilla perheillä on lapsia. 

– Ja vakituinen henkilökunta! Olemme sen verran pieni yritys, että meille työntekijät eivät ole kasvoton iso massa. Me tunnemme heistä jokaisen ja heidän perheensä, Meeri huokaa.

– Jos tilanne jää tällaiseksi rajoitetuksi rajojen aukaisemiseksi, se riipaisee syvältä. Olemme laskeneet, että jos liikevaihtomme tippuisi ”vain” 50 prosenttia, pysyisimme hengissä. Silloinkin jatko olisi selviytymistaistelua, Qvistit laskevat.

Työntekijöilläkin huoli tulevasta

Helppoa ei ole työntekijöilläkään. Kolarin työvoimasta työttömiä työnhakijoita oli 11,4 prosenttia vuonna 2019, kun tämän vuoden huhtikuussa luku nousi 27,5 prosenttiin. On myös huomattava, että todellinen työttömäksi jääneiden määrä on isompi – osa heistä on työttömäksi jäätyään jatkanut Kolarista matkaa muualle.

Kurtakossa asuvat Amma ja Juha Hokka ovat työskennelleet matkailun parissa vuosia. Perhe on haaveillut rakentavansa oman talon Ylläksen lähistölle. Ammalla ja Juhalla on kolme lasta, kuvassa perheen nuorin, 2-vuotias Justus.

– Kun matkailijoiden virta loppui, loppuivat myös työt, Amma Hokka kertoo.

Hokka on työskennellyt viimeiset vuodet niin sanottuna vakituisena määräaikaisena äkäslompololaiselle majoitusyritykselle.

– Olen ollut koko kesän työttömänä työnhakijana ja lasten kanssa kotona. Alku oli shokki, sitten tuntui jonkin aikaa, että lomailu onkin ihan mukavaa. Sanoisin, että tunnelmat ovat olleet aaltoliikettä.

Amma palasi töihin nyt ruskan kynnyksellä, mutta:

– En voi olla yhtään varma, kuinka kauan työt jatkuvat. Nyt taas hiipii epävarmuus omasta työtilanteesta ja samalla huoli koko alueen tulevaisuudesta.

Amman puoliso Juha Hokka on työskennellyt kymmenen vuotta husky-yrityksessä ja viime talven paikallisella urheiluliikkeellä pyöräreittityöntekijänä.

– Kesäksi pääsin kiinteistöpalveluhommiin, mutta nyt taas odotellaan ja katsotaan, Juha toteaa.

Ammalla ja Juhalla on kolme pientä lasta, vanhin on esikoulussa.

– Olimme suunnitelleet talon rakentamista, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa suunnitelmat piti laittaa jäihin. Meillä molemmilla on ollut aina töitä. Mitä jos niitä ei nyt enää tulekaan? Amma kysyy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT

Seiska: Martina Aitolehti ja Hannu-rakas tekivät raiskaussyytteeseen liittyen shokkiratkaisun!

Seiska tietää kertoa hyvin yllättäviä uutisia. Lehden mukaan Martina Aitolehti ja Hannu Pikkarainen ovat eronneet. Uutinen perustuu pariskunnan lähipiirin antamiin tietoihin.

Seiska: Johanna Tukiainen teki hyvin erikoisen ratkaisun Jasmine-siskonsa hautajaisissa

Seiska-lehden toimittaja oli saanut kutsun viime perjantaina järjestettyihin Jasmine Tukiaisen hautajaisiin. Sundybergin kirkossa järjestettyä tilaisuutta kuvaillaan lehdessä kauniiksi ja lämminhenkiseksi. Vain 32-vuotiaana...

Tekikö Sara Chafak totaalisen tyylimokan Miss Suomi -finaalissa?

Lauantaina käydyssä Miss Suomi -finaalissa nähtiin jälleen runsaasti naiskauneutta itse kilpailijoiden lisäksi. Paikalle oli perinteiseen tapaan kutsuttu edellisten vuosien voittajia ja muita...

Suvi sai tietää 22v poikansa olevan homoseksuaali – reagoi hätkähdyttävällä tavalla

Suvi-niminen nainen kertoo Facebookissa 22-vuotiaan poikansa esitelleen vanhemmilleen poikaystävänsä "yhtäkkiä". Hän pitää asiaa erikoisena. Suvi kummastelee sitä, kuinka hänen poikansa on päättänyt...

Seiska julkaisi kuvat, joista Stefan Thermanin ja Susanna Sievisen salasuhde paljastui

Seiska on julkaissut salakuvat, jotka paljastivat vuonna 2006 kohuliikemies Stefan Thermanin, 33, salasuhteen Susanna Sieviseen, 48 (o.s. keto, nykyisin Ingerttilä), joka oli juuri eronnut huippu-uimari...

Seiska: Dannyn 19v kohuttu ystävätär kertoi: Minut hylättiin!

Dannyn tiluksilla Raumalla tänä vuonna häärinyt ja kovan mielenkiinnon aiheuttanut vasta 19-vuotias ylioppilastyttö Helmi Loukasmäki on kertonut Seiska-lehdelle, että kaikki eivät ole...

Maisa Torppa itkee hysteerisesti tv:ssä: ”Miten tämmöstä voi kestää?”

Uusi Gossip Moms -tosi-tv-sarja pyörähti tänään käyntiin Discovery + -kanavalla. Nimensä mukaisesti siinä seurataan neljän äidin elämää. Yksi heistä on kaikkien tuntema...