F1-asiantuntija lyttäsi Valtteri Bottaksen: ”Yksi surkeimmista, hitaimmista tai mitäänsanomattomimmista pitkään aikaan”


Italian GP alkoi ja eteni totutun tylsäsi, kunnes Charles LeClerc menetti Ferrarinsa hallinnan ja törmäsi rengasvalliin. Tämän jälkeen kisasta tuli viime vuosikymmenien yllätyksellisin varsinkin kärkikolmikon osalta.

Ensinnäkin Mercedeksen Lewis Hamilton kaahasi johtoasemasta varikolle päin punaisia ja sai siitä, valituksistaan huolimatta, 10 sekunnin stop and go -rangaistuksen, jonka hän meni kärsimään heti ensimmäisellä kierroksella uusintalähdön jälkeen ja putosi koko letkan hännille.

Tässä vaiheessa olisi lopultakin ollut Valtteri Bottaksen mahdollisuus korjata kisasta täyspotti pisteitä ja kaventaa Hamiltonin pistejohtoa MM-taistelussa roimasti. Viimeksi, kun Hamilton kohtasi huonoa onnea rikkoutuneen renkaan muodossa viimeisellä kierroksella, Bottakselle kävi samoin hieman sitä ennen, jolloin Bottas putosi kokonaan pisteiltä ja Hamilton ajoi voittoon kolmella pyörällä.

Tällä kertaa Bottas tyri mahdollisuutensa jo kisan startissa, tai mahdollisesti jopa sitä ennen. Ei ole varmaa, kärsikö Bottaksen auto vaurioita lämmittelykierroksella, kun hän rymisteli rajun näköisesti kanttarien yli lukkojarrutuksen jälkeen, vai tapahtuiko jotain pikku kosketuksissa, joita hän sai päästettyään kehnossa startissa autoja ohi oikealta ja vasemmalta, pudoten kakkosesta kuudenneksi. Bottas epäili ensin puhjennutta rengasta, mutta näin ei ollut, sitten hän kamppaili jäähytysongelmien kanssa, eikä kyennyt ohittamaan neljäntenä kurvaillutta McLarenin Lando Norrisia, vaan körötteli tämän perässä loppuun saakka viitossijalle. Samaan aikaan Hamilton raivasi tiensä letkan hänniltä aina seitsemänneksi saakka ja kuittasi nimiinsä vielä kisan nopeimman kierroksen, josta saa yhden lisäpisteen.

Kisan jälkeen palkintokorokkeella nähtiin todellinen yllätyskolmikko: Voittajana AlphaTaurin ranskalainen Pierre Gasley, kakkosena McLarenin espanjalainen Carlos Sainz ja kolmantena Racing Pointin kanadalainen Lance Stroll. Ranskan kansalainen on viimeksi voittanut F1-kisan vuonna 1996, kun Olivier Panis voitti Monacon GP:n niin ikään jättiyllätyksenä.

Bottas nousi hikisen iltapäivänsä jälkeen MM-taistossa kakkoseksi, koska Red Bullin Max Verstappen joutui keskeyttämään, mutta ero Hamiltonin MM-johtoon kaveni vain kolmella pisteellä ja on nyt 47 pistettä, kun sarjaa on jäljellä 9 GP:tä.

Arvostettu F1-toimittaja Peter Windsor lyttäsi videoblogissaan Bottaksen esityksen täysin.

– Sitä odottaisi ensinnäkin, että Valtteri Bottas voittaisi tämän kisan. Tämän takia Mercedes on palkannut hänet. ”Jos Lewisilla on ongelma, sinä voitat kisan, Valtteri.” No, hän ei voittanut. Hän oli täysin kadoksissa. Hän ajoi avauskierroksen, joka oli yksi surkeimpia, hitaimpia ja mitäänsanomattomimpia, mitä olen nähnyt pitkään aikaan. Sitten hän jäi ruuhkaan. Ensin hän epäili rengasrikkoa, sitten oli jäähdytysongelmaa, eikä hän päässyt koko kisan aikana edes Lando Norrisin ohi.

Kimi Räikkösen kisa meni tavallaan vielä huonommin kuin Bottaksen, sillä Räikkönen oli uusintalähdön jälkeen peräti toisena, mutta hitaalla autolla ja käytetyillä renkailla, joten kuski toisensa jälkeen ohitti hänet ja hän jäi lopulta pisteiden ulkopuolelle.

Italian GP, tulokset ja pisteet

1.Pierre GaslyAlphaTauri25
2.Carlos SainzMcLaren18
3.Lance StrollRacing Point15
4.Lando NorrisMcLaren12
5.Valtteri BottasMercedes10
6.Daniel RicciardoRenault8
7.Lewis HamiltonMercedes7 *)
8.Esteban OconRenault4
9.Daniil KvjatAlphaTauri2
10.Sergio PerezRacing Point1
11.Nicholas LatifiWilliams0
12.Romain GrosjeanHaas0
13.Kimi RäikkönenAlfa Romeo0
14.George RussellWilliams0
15.Alexander AlbonRed Bull0
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo0
Max VerstappenRed Bull0
Charles LeclercFerrari0
Kevin MagnussenHaas0
Sebastian VettelFerrari0

*) Lisäpiste kisan nopeimmasta kierroksesta.

Alla Peter Windsorin summaus kisasta (englanniksi). Tylyt kommentit Bottaksen suorituksesta alkavat kohdasta 4:35.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT