Hallitus valmistelee koronarajoitusten purkamista, mutta aiheuttaako pääsiäinen ikävän vielä yllätyksen?


STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on todettu vuorokaudessa 419 uutta koronavirustartuntaa. Epidemiatilanne vaikuttaa kohentuneen myös pääkaupunkiseudulla.

Tapausmäärät ovat laskeneet huomattavasti maaliskuun epidemiahuipusta, sillä maanantaina vahvistettiin 341 tartuntaa, tiistaina 331, keskiviikkona 348 ja torstaina 426 tartuntaa.

Viruksen leviämistahtia kuvaavan R-luvun arvioidaan nyt olevan koko maassa 0,75–0,90, mikä viittaa epidemian vähentymiseen, mutta pääsiäisen aikana mahdollisesti saadut tartunnat voivat muuttaa tilannetta.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, mutta yleisimmin oireiden arvioidaan ilmaantuvan noin 4–5 päivän kuluttua tartunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että todennäköisesti viikonlopun aikana aletaan nähdä, miten pääsiäisvierailut ja -lomailut mahdollisesti vaikuttavat tartuntojen määrään.

Halloota.comin toimittaja havaitsi tänään perjantaina Vantaalla, että kahdessa koronatarkastuspisteessä oli samanaikaisesti yhteensä 10 autoa, kun vielä tiistaina hän ei nähnyt päivän eri aikoina yhtäkään autoa kummassakaan pisteessä.

Näin suunniteltu rajoitusten purkaminen etenee

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen koronarajoitusten exit-suunnitelmalla pyritään lopettamaan poikkeusolot ja valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen huhtikuussa, jolloin myös ravintoloiden täyssulku päättyisi 18.4. tiukoin rajoituksin.

Hallituksen tavoitteena on, että lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Kesäkuussa olisi myös tavoitteena, että ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa voisi käydä terveysturvallisesti, istua terassilla, harrastaa ulkoilmassa ja tavata ystäviä.

Marinin mukaan viranomaisten asettamia rajoituksia aletaan purkaa pääsääntöisesti käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden.

Marinin mukaan Suomi tukee ja edistää EU:n yhteisen rokotetodistuksen kehittämistä osana matkustamista. Marin korostaa, että vaikka yhteiskunnan avaamista suunnitellaan, ”tilanne on juuri tällä hetkellä yhä vakava” ja että ”on jokaisesta kiinni, millaiseksi kesä muodostuu”.

STM:n Kirsi Varhilan mukaan rokotukset edistyvät ja 70 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan arviolta heinä-elokuun paikkeilla, jos luvut tulevista rokotetoimituksista pitävät paikkansa ja jos Astra Zenecan rokotetta pystytään käyttämään edes osittain.

Hallituksen exit-suunnitelman luonnos lähetetään nyt viikon kestoiselle yleiselle lausunto- ja kommentointikierrokselle.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT