Yhä useammasta lapsesta tehdään Suomessa tänä päivänä lastensuojeluilmoitus. Asia käy ilmi THL:n tiedoista. Vuonna 2022 ilmoitus tehtiin jopa 98 634 lapsesta eli 9,1 prosentista lapsia. Määrä kasvoi viisi prosenttia edellisestä vuodesta.
Moni kysyy tässä vaiheessa onko järjestelmä ylireagoiva vai ovatko vanhemmat todella kadonneet avaruuteen omilta lapsiltaan?
Eniten lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut 13–15-vuotiaiden ikäryhmässä. Teini-ikäisistä 14 prosentista tehtiin vuoden aikana lastensuojeluilmoitus. Siis joka kuudennesta lapsesta!
Myös ilmoitusten kokonaismäärä on kasvanut. Kaikkiaan lastensuojeluilmoituksia tehtiin lähes 185 000. Yhdestä lapsesta on voitu tehdä useampi ilmoitus saman vuoden aikana.
Älä etsi pinnallista seuraa vaan tosirakkautta! Uusi suomalainen deittipalvelu Valo – sisään tästä
-Tämä kertoo osin siitä, että lastensuojelu on tullut tutuksi ja ammattilaiset tuntevat velvollisuutensa tehdä lastensuojeluilmoituksia. Toisaalta ollaan kenties jo vähän heilurin äärilaidassa ja voisi kysyä jälleen enemmän, mitä esimerkiksi koulussa voidaan tehdä itse lapsen ja vanhempien tueksi. Lastensuojeluilmoituksen ei pitäisi olla koskaan automaatio, pohtii kehittämispäällikkö Laura Yliruka.
Sijoitettujen lasten määrä ei ole kasvanut
Kodin ulkopuolelle oli vuoden 2022 aikana sijoitettuna 17 885 alle 18-vuotiasta. Sattumalta luku on täsmälleen sama kuin 2021. Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna vuoden aikana 1,6 prosenttia lapsista.
Ei pinnallista seuraa vaan tosirakkautta? Lataa suomalainen deittipalvelu Valo tästä
Sijoitusvuorokausia lapsilla oli vuoden aikana yhteensä 4,6 miljoonaa. Perhehoidon osuus kaikista lasten sijoitusvuorokausista oli 50 prosenttia ja laitossijoitusten 40 prosenttia. Ammatillinen perhekotihoito ja muut sijoitusmuodot muodostivat loput 10 prosenttia sijoituksista. Osuudet ovat pysyneet ennallaan.