Harva ajattelee ulkomaanmatkalle lähtiessään paluumatkaa – tässä Tullin vinkit, miten vältyt ikäviltä yllätyksiltä


Ulkomaanmatkalle lähtiessä mielessä pyörivät varmasti päällimmäisinä matkakohteen sää ja mitä pakata mukaan. Harvalla on vielä tässä vaiheessa mielessä paluumatka ja tuliaiset, mutta se kannattaisi, sillä Suomeen ei voi tuoda mitä tahansa.

Monien eri tuotteiden maahantuonti on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Jos matkalle aikoo lähteä lääkkeiden tai lemmikkien kanssa tai kohteesta on tarkoitus ostaa erilaisia tuomisia, kuten tupakkatuotteita tai kalliita tavaroita, kannattaa paluuseen varautua jo etukäteen tutustumalla Tullin ohjeisiin. Myös sillä on merkitystä, mistä päin maailmaa Suomeen tulee. 

– Neuvomme matkailijalle on yksinkertainen: tutustu etukäteen tuontirajoituksiin ja -kieltoihin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä, vinkkaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio

Ostosten tullaaminen riippuu lähtömaasta ja matkustustavasta

EU:n tulli- ja veroalueelta saa tuoda Suomeen omaan käyttöön ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. Joidenkin tavaroiden, kuten lääkkeiden ja tupakkatuotteiden, tuonti on kuitenkin rajoitettua tai kielletty. 

Jos saapuu Suomeen EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta autolla tai junalla, saa ostoksia tuoda enintään 300 euron arvosta tullitta ja verotta. Jos saapuu lentäen tai laivalla, saa ostoksia tuoda enintään 430 euron arvosta tullitta ja verotta. Oikeus on henkilökohtainen, eikä yhden ostoksen arvoa voi jakaa matkakumppanien kanssa. Nämä arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia tai savukkeita, vaan näiden tuotteiden verottomalle tuonnille on aikarajoja ja määrällisiä rajoituksia.

Entä jos matkalaukkuun unohtui jotain sopimatonta?

Jos matkustajalla on mukanaan liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu, tai tavaroita, joiden tuonti on kokonaan kielletty, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Tällöin satamassa tai lentokentällä valitaan punainen kaista. 

– Jos olet epävarma, valitse punainen kaista. Sen jälkeen voit kysyä neuvoa tullivirkailijoilta – autamme sinua mielellämme, Painokallio muistuttaa.

Tullirikos ja tavaroiden takavarikointi

Jos matkustaja on valinnut vihreän tai sinisen kaistan ja häneltä löydetään tullitarkastuksessa sellaisia tavaroita, joista pitää maksaa veroa tai joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä, Tulli voi ottaa haltuun tai takavarikoida tavarat. Tavaroista voi joutua maksamaan kaksinkertaisen veron, tai matkustajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta, joten kannattaa olla tarkkana.

Tarkasta tuontirajoitukset ja -ehdot

 • Lääkkeet ja lääkeaineet
  Eta-alueen ulkopuolelta voit tuoda mukanasi lääkevalmisteita omaan käyttöösi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Muista myös reseptit.
 • Tupakkatuotteet
  Tupakkatuotteiden matkustajatuonnin rajoitukset vaihtelevat tuotteittain ja sen mukaan, onko kyse verollisesta vai verottomasta tuonnista. Tuontiin voi liittyä myös aika- ja matkustustaparajoituksia. 
 • Maito-, liha- ja kalatuotteet
  Et voi tuoda Suomeen liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta. Tämä koskee myös eväsleipiä.
 • Kasvit 
  Useimpia kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Huomioi, että rajoitus koskee myös Norjaa.
 • Lemmikit 
  Jos tulet koiran, kissan tai fretin kanssa Suomeen, sinun täytyy olla perillä maahantulovaatimuksista ja huolehtia, että eläimesi täyttää ne. Huomioi, että maahantulovaatimukset riippuvat siitä, mistä maasta saavut Suomeen.
 • Käteinen raha
  Käteisvarojen tuonti Suomeen ei ole kiellettyä tai rajoitettua, mutta jos mukana on 10 000 euroa tai enemmän euroina tai muina valuuttoina, täytyy tehdä ilmoitus Tullille. 
 • Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari ja orkideat
  CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan Suomen ympäristökeskukselta. Tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta. 

Lisätietoa tuontirajoituksista löytyy Tullin ohjeita matkustajille -esitteestä.

Lähde: Tulli

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT