IS: Jussi Lampi jäi vaimonsa kanssa tyhjän päälle koronan takia – ”Kuolemme nälkään”


Näyttelijä ja muusikko Jussi Lampi, 59, jäi tyhjän päälle, kun koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot veivät häneltä kaikki työmahdollisuudet, eikä apua ole herunut mistään.

Lampi kertoi Ilta-Sanomille hakeneensa itsestä riippumattomasta syystä ensimmäisen kerran elämässään yhteiskunnalta apua ahdinkoonsa, mutta ei ole saanut vielä senttiäkään lähes kolmen kuukauden odottelun jälkeen. Suosikkinäyttelijä on nyt ajautunut liikunnanohjaajana toimivan Marjo-vaimonsa kanssa ennennäkemättömään ahdinkoon.

– Olen 59-vuotias ihminen ja maksanut ikäni veroja. Eikö Kelan tarkoitus ole turvata meidän tavallisten ihmisten perustoimeentulo tilanteessa, johon ei edes olla itse syyllisiä? Lampi ihmetteli IS:lle.

Edes Lammen aiemmin hätävarana toiminut sivutyö baarimikkona ei ollut rajoitusten takia mahdollista, joten hän putosi täysin pohjalle.

– En pystynyt muuta kuin tuijottamaan eteeni. Joka ikinen aamu heräsi samaan ahdistavaan painajaiseen.

Lammen tila sai vaimon jopa pohtimaan, pitäisikö miehelle soittaa ambulanssi hakemaan hänet hoitoon.

Ongelmat Kelan kanssa ovat aiheutuneet Lammen freelancer-pohjaisesta työstä sekä siitä, että vaimon yrityksen tilillä oli rahaa. Vaikka yrityksen rahat menivät yrityksen pakollisiin kuluihin, niiden takia molemmilta evättiin aluksi toimeentulo- ja asumistuki. Lampi ihmettelee, miten vaimon yrityksen kuluihin menevä raha voi estää miehensä työttömyyskorvauksen.

Kela on Lammen mukaan pompotellut häntä kuukausien ajan pyytämällä mm. työnantajiin liittyviä lisäselvityksiä, joihin hän on vastannut, mutta asia ei ole silti edennyt ja työttömyyskorvausta ei ole kuulunut.

Pitkän linjan suosikkinäyttelijä ja muusikko ihmettelee yleensäkin luovan alan ammattilaisten saamaa kohtelua suuren ahdingon keskellä.

– Yhtäkkiä ilman omaa syytään työttömiksi jääneitä ihmisiä kohdellaan aivan mielivaltaisesti. Minkäänlaista luovaa työtä ei tunnuta ymmärrettävän lainkaan. Täysin käsittämättömät tulkinnat huolestuttavat. Kai näistäkin jonkun ministerin pitäisi kantaa vastuu.

Lammen mukaan esimerkiksi monet bändimuusikot eivät ole saaneet lainkaan korvausta, koska he ovat ilmoittaneet rehellisesti kaavakkeessa, että ovat joskus kauan sitten osallistuneet ”parin biisin säveltämiseen”, tai kertoneet harjoittelevansa soittamista työttömyyden aikana. Näistä syistä heidät on luokiteltu yksityisyrittäjiksi.

– Liitosta on nyt sanottu jäsenille, että älkää kertoko Kelalle pitävänne ammattitaitoanne yllä harjoittelemalla, koska sitä käytetään teitä vastaan.

Lampi kertoi IS:lle menettäneensä täysin luottonsa nykyiseen valtiovaltaan.

– Vaimo sanoi, että ei tässä tarvitse pelätä kuolevansa koronaan, kuolemme nopeammin nälkään. Nyt ollaan niin äärirajoilla kuilun reunalla, ettei ikinä ennen.

Lampi ei voi pyytää edes kavereiltakaan lainaa, koska he kaikki ovat samassa tilanteessa.

– Pyritäänkö ihmiset nitistämään nipottamalla? On tullut mieleen, että kuuluuko Kelan keinoihin väsytystaistelu. Kun tarpeeksi monta kertaa vaaditaan samojen papereiden täyttämistä aina uudestaan, osa ihmisistä antaa varmaankin periksi ja jää ilman heille kuuluvaa tukea.

Lampi on tehnyt viime aikoina ilmaiseksi töitä Helsingin Kalliossa sijaitsevan Maja-baarin uudella nettiradiokanavalla saadakseen edes jotain tekemistä.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Instagram

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT