Joulun salakavalat vaarat lemmikeille – katso, mitä tulee välttää



Joulu on meille ihmisille juhlaa, mutta tuo lemmikille paljon vaaroja. Eläinten touhuja on haastavaa valvoa jouluaskareiden tiimellyksessä. Muutamalla eläinlääkärin neuvolla voit luoda omalle lemmikillesi turvallisen joulun.

Joulu ja vuodenvaihde tuo lemmikeille useita houkutuksia, joiden kanssa tulee olla varovainen. Eläinlääkäri Nina Mahlanen Evidensiasta tiivistää vaaranpaikat kahteen asiaan.

– Syötävät ja nieltävät asiat sekä kovat äänet. Nämä aiheuttavat lemmikeille eniten harmia joulunaikaan.

Kaikki joulupakettien ja koristeiden narut ja langat on vietävä lemmikkien ulottumattomiin. Ne kiinnostavat erityisesti kissoja ja voivat aiheuttaa suolisto-ongelmia. Joulukukat kuten joulutähti, hyasintti sekä sipulikasvit voivat aiheuttaa nieltynä ruoansulatusongelmia, oksentamista, ripulia ja tärinää.

Jos kotona on kissa, ei myrkyllisiä joulukukkia tule hankkia ollenkaan. Lista kissalle myrkyllisistä kasveista löytyy Evidensian verkkosivuilta. Koirat eivät kiipeile kissojen tapaan, mutta myös koirille löytyy oma lista Evidensian verkkosivuilta.

Jos lemmikki on päässyt popsimaan jotain, mikä aiheuttaa ruoansulatusongelmia, tulee toimintaohjeet kysyä eläinlääkäriltä. Joskus ensihoitona voi olla oksennuttaminen kotona, mutta omin päin sitä ei pidä tehdä. Kissaa ei edes pysty oksennuttamaan kotikonstein.

– Jouluna kinkunrasva on yleisimpiä lemmikkien ruoansulatusongelmien aiheuttajia. Kinkkupeltiä ei saa jättää jäähtymään lemmikin saataville, kinkun rasva voi aiheuttaa ripulia, oksentelua ja jopa kohtalokkaan haimatulehduksen. Kinkkuverkko on lemmikille herkkua, joten se tulee piilottaa lemmikin ulottumattomiin, Nina Mahlanen opastaa.

Suklaalaskuri auttaa 

Suklaa on täysin lemmikeiltä kielletty herkku ja suklaamyrkytys voi olla koiralle hyvin vaarallinen. Mitä tummempi suklaa, sen haitallisempaa se on lemmikille suklaan sisältämän teobromiinin, jota on myös kokiksessa, takia.

– Mikäli huomaat koirasi syöneen suklaata, useimmiten on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Selvitä, kuinka paljon suklaata koira ehti syödä ja miten korkea suklaan kaakaopitoisuus on, Nina Mahlanen neuvoo.

Oivallinen apu on Evidensian verkkosivuilta löytyvä suklaamyrkytyslaskuri, jonka avulla voi kätevästi arvioiden lemmikin ahmiman suklaan määrän ja kaakaopitoisuuden.

Mitä paremmin tiedät syödyn suklaan määrän, ajankohdan ja kaakaopitoisuuden, sitä helpompi on myös eläinlääkärin arvioida, minkälaista ensiapua koira tarvitsee.

Älä jätä koiraa yksin uuden vuoden aattona 
Lemmikille tulee varmistaa hiljainen ja hämärä turvapaikka uuden vuoden aattona. Jokainen koira voi kehittyä ääniaraksi, jos se altistuu hallitsemattomasti koville äänille. Koira tulee totuttaa ääniin asteittain jo pentuna liittämällä ääni positiiviseen asiaan, palkitsemiseen. Totuttaessa ääni on vain juuri koiran havaittavissa ja volyymia voi nostaa vähitellen toleranssin kasvaessa. Pamauksiin kuuluvat myös välähdykset, pimeys ja ruudin haju, jotka äänen yhdistyessään voivat traumatisoida lemmikin.

Koiraa ei saa jättää uutena vuotena yksin ja oman käytöksen tulee olla mahdollisimmin normaalia ja rauhallista, jotta koira ei yhdistä kovia ääniä ihmisen muuttuneeseen käytökseen. Jos koira oireilee raketeista, on yksi mahdollisuus tuoda vieraaksi rauhallinen kaverikoira, jonka läsnäolo rauhoittaa.

Varotoimetkaan eivät aina riitä. Heti kun lemmikillä havaitaan ongelmia äänien kanssa, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin ja harkita ennaltaehkäisevää lääkitystä, joka rentouttaa ääniarkaa koiraa.

Yhtenä keinona on mennä uutena vuotena rakettien ulottumattomiin tai paikkaan, jossa on hyvä äänieritys. Pääkaupunkiseudulla tällaisia paikkoja ovat lentokenttähotellit.

Olemassa on myös täydennysrehuvalmisteita, jotka auttavat ääniarkuuteen. Niiden käyttö pitää aloittaa viikkoa, kahta aikaisemmin. Tarjolla on myös painepaitoja, jotka toimivat samaan tapaan kuin meillä ihmisellä painepeitto.

– Yhtäkään ääniarkaa eläintä ei ole olemassa ennen kokemusta kovasta äänestä. Jopa yksi kerta riittää. Tämä koskee yhtä lailla muita lemmikkejä Nina Mahlanen tiivistää.

SUOSITUIMMAT