Juhannuksena poutaa ja hellettä!


Juhannuksen sääennusteet ovat vaihdelleet kylmän ja kuuman väliltä ja mitä lähemmäs keskikesän juhlaa on saavuttu, sitä varmemmaksi loistokelit ovat ennusteissa muodostuneet.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomen säähän vaikuttaa koko juhannuksen ajan korkeapaine ja sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen. Tänään juhannusaattona lämpötila kohoaa paikoin yli 25 asteeseen, ja päivä on suurimmassa osassa maata selkeä tai puolipilvinen ja enimmäkseen poutainen. Vain Pohjois-Lapissa voi olla paikoin pilvisempää.

Loistokelien kääntöpuolena ovat metsäpalovaroitukset Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomen alueilla sekä Pohjois-Lapissa, joten juhannuskokkoja ei päästä juurikaan polttelemaan.

Juhannusaaton varoitukset. Kuva: Ilmatieteen laitos

Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 24–29 asteeseen. Maan pohjoisosassa lämpötilat ovat enimmäkseen 15–22 astetta ja Pohjois-Lapissa 10 asteen tienoilla. Juhannusyönä lämpötila vaihtelee 15 asteen molemmin puolin, Lapissa on vain noin 5 astetta.

Juhannuspäivä on enimmäkseen selkeä ja poutainen. Lämpötilat ovat maan länsiosassa 22–25 astetta, muualla maassa 15–22 astetta. Viileintä on Lapin pohjoisosassa.

Sunnuntaina korkeapaine on edelleen Suomen päällä, ja sää jatkuu aurinkoisena ja poutaisena. Lämpötilat ovat koko maassa 20–25 astetta. Hellettä voi esiintyä aina Länsi-Lappia myöten.

Metsäpalovaroitus on juhannusaattona voimassa suurimmassa osassa maata. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Keskimäärin joka neljäs juhannus on helteinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Edellisen kerran hellettä oli juhannusaattona viime vuonna, kun taas helteistä juhannuspäivää on vietetty viimeksi vuonna 2016. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuoden juhannusaaton säätä sävyttivät helteet ja ukkoset. Aaton korkein lämpötila, 28,7 astetta, mitattiin Kouvolassa Utin lentoasemalla. Aaton aikana kylmä rintama liikkui maan yli itään aiheuttaen voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja. Maasalamoita havaittiin yli 10 000 kappaletta, ja esimerkiksi Joensuussa Linnunlahden havaintoasemalla satoi illalla kahden tunnin aikana 58 millimetriä. Juhannuspäiväksi sää viileni, mutta monin paikoin lämpötila nousi 20 asteen yläpuolelle tai sen tuntumaan.

Ylin kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT