Suomalaiset viher- ja puutarha-alan järjestöt Taimistoviljelijät ry (TVY), Suomen Puutarhakauppiaat ry (SPK) ja Maisemasuunnittelijat ry (MAS) ovat valinneet vuoden 2025 trendikasvit. Vuoden 2025 trendikasvivalinnoissa korostuvat muun muassa pihan kestävät peruskasvit.
Trendikasvien valinnalla halutaan nostaa esiin kuluttajille mielenkiintoisia ja terveitä kasveja, joita on myös hyvin saatavilla kotimaisilta taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä.
Trendikasveiksi valitaan kasveja, jotka
- menestyvät hyvin suomalaisissa olosuhteissa. Valikoimassa on myös pohjoisiin olosuhteisiin sopivia kasveja ja lajikkeita.
- ovat ulkoasultaan edustavia
- eivät ole taudeille ja tuholaisille alttiita
- ovat kotipuutarhoissa helppohoitoisia ja käyttökelpoisia koristekasveina sekä hyötykasveina
- kuuluvat kotimaisten taimistojen valikoimiin ja joista on olemassa hyviä suomalaisia lisäyslähteitä.
Trendikasvit 2025 esitellään Viherpäivien yhteydessä Viherympäristö-areenalla 6.2.2025 Jyväskylässä. Tervetuloa!
Vuoden 2025 trendikasvit
PUUT: Kapeakasvuiset lehtipuut – Ratkaisuja ahtaisiin paikkoihin
Kapeakasvuiset lehtipuut sopivat hyvin pienille kaupunkipihoille, joissa halutaan säilyttää avaruutta ja valoisuutta. Ne tarjoavat vehreyttä ja korkeutta luomatta voimakkaita varjoja. Isoimmilla tonteilla kapeakasvuiset puut tuovat pilari- ja kartiomuotoisina muotovaihtelua kasvillisuusistutuksiin ja puurivistöihin. Kapeakasvuiset lehtipuulajikkeet ovat myös helppohoitoisia ja vaativat usein vain vähän leikkausta. Lajin mukaan oksisto on luontaisesti pysty- tai lyhytkasvuista.
Monista lehtipuusuvuista löytyy kapeakasvuisia lajikkeita. Kokeilemisenarvoisia ovat muun muassa marjatuomipihlaja ’Obelisk’, pilaritervalepät ’Pyramidalis’ ja ’Sakari’, pylväshaapa ’Erecta’, pylväspihlajat ’Fastigiata’ ja ’Autumn Spire´, kartiometsälehmus ’Rancho’ sekä kekometsälehmukset ’Böhlje’ ja ’Erecta’.
PENSAAT: Pensasangervot – Helppohoitoiset pihan peruspensaat
Pensasangervot ovat toimiva perusvalinta jokaiseen pihaan. Runsaasti kukkivat, monen muotoiset ja kokoiset pensasangervot on helppo saada viihtymään, sillä ne ovat vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen. Lajin mukaan kukintojen väri vaihtelee valkoisesta ja hennon vaaleanpunaisesta tumman karmiininpunaiseen. Useilla lajeilla ja lajikkeilla on myös voimakas syysväritys keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä.
Markkinoilla on hyvä valikoima pensasangervoja erilaisiin kasvupaikkoihin. Hyväksi havaittuja lajeja ja lajikkeita ovat muun muassa maanpeittokasviksi ja pensasryhmiin koivuangervo ’Tor’ ja loistoangervo ’Odensala’, maansitojaksi rinteeseen rinneangervo sekä aidanteisiin pystykasvuinen rusopajuangervo, nuokkuvaoksainen norjanangervo ’Grefsheim’ ja ylväs kuninkaanangervo ’Kruunu’. Taimistojen ja puutarhamyymälöiden tarjonnasta löytyy lisäksi kymmeniä muita mainioita vaihtoehtoja.
KÖYNNÖKSET: Köynnöshortensia – Varjoisan paikan rehevä kaunotar
Näyttävä ja reheväkasvuinen köynnöshortensia sopii varjoisten tai puolivarjoisten paikkojen vehreyttäjäksi. Suuret, valkoiset kukat sekä kiiltävät, tummanvihreät lehdet ilahduttavat kesällä. Köynnös on näyttävä myös syksyllä lehtien saadessa keltaisen värin. Kuivuneet kukinnot koristavat köynnöstä pitkälle talveen.
Kiipimäjuurillaan kiipeävän köynnöksen voi ohjata kasvamaan köynnösritilää, pergolaa, aitaa, muuria, kalliota tai puuta vasten. Köynnöshortensian voi istuttaa myös maanpeittokasviksi, jolloin se saa lumesta luonnollisen talvisuojan.
Köynnöshortensian taimen istuttajan on syytä olla maltillinen, sillä köynnöshortensia on alussa hidaskasvuinen. Mutta kasvun alkuun päästyään köynnös saattaa yhden kasvukauden aikana kasvaa metrin. Hyvässä kasvupaikassa se saattaa ajan kanssa kasvaa lähes 10 metriä korkeaksi ja pari metriä leveäksi.
PERENNAT: Maksaruohot – Kuivan paikan maanpeitekasvit
Maksaruohot ovat mehikasveja, joiden mehevät, vettä varastoivat lehdet mahdollistavat maksaruohojen menestymisen kuivilla paikoilla. Näin ne myös sietävät auringonpaahdetta perennoista parhaiten. Kasvutavaltaan maksaruohot ovat pystykasvuisia, matalia tai mattomaisia perennoja. Matalakasvuiset maksaruohot sopivat erinomaisesti kivikkoon ja rinteeseen maanpeittokasveiksi. Korkeammat lajikkeet ovat komeita kukkapenkissä.
Maksaruohot ovat ehdoton valinta perhospuutarhaan, sillä kukinnot houkuttelevat perhosia ja pölyttäjiä. Kukka on lajin mukaan väriltään keltainen, valkoinen, vaaleanpunainen tai punainen. Maksaruohot kukkivat lajikkeen mukaan kesäkuusta myöhäissyksyyn, jopa pakkasiin asti. Jotkin lajikkeet voi istuttaa kesäksi ruukkuihin. Maksaruohoja käytetään myös viherkattojen kasvittamiseen.
Kuivan ja karun kasvupaikan ja kivikon vehreyttämiseen voi valita esimerkiksi meillä luonnonvaraisena kasvavan keltamaksaruohon, pystyvartisen komeamaksaruohon, sammalmaisen lyydianmaksaruohon tai mätästävän pääskynmaksaruohon.
HYÖTYKASVIT: Ruvenkestävät omenalajikkeet – Satoisat ja terveet
Omenarupi on sienitauti, joka aiheuttaa omenoihin tummia, rupimaisia laikkuja. Herkimmät omenalajikkeet halkeilevat rupilaikkujen kohdalta ja altistuvat näin muillekin taudeille. Tauti heikentää omenasatoa, vaikkei estä omenoiden käyttöä. Vanhat lajikkeet sekä ohutkuoriset kesälajikkeet ovat arimpia omenaruvelle.
Omenanjalostuksen avulla on tuotettu useita ruvenkestäviä lajikkeita. Osalla uusista lajikkeista on perimässään rupiresistenssi-geeni ja toisilla on muuten hyvä omenaruven vastustuskyky.
Pihan omenapuiksi kannattaakin valita satoisia ja ruvenkestäviä lajikkeita. Kesäsatoa toivova valitsee kesälajikkeita, kuten ’ Norland’, ’Pirja’ ja ’Viurilan Ananas’. Syyslajikkeista ruvenkestäviä ovat muun muassa ’Moskovan Päärynäomena’, ’Pekka’, ’Särsö’ ja ’Uslada’. Maukkaita ja varastointia kestäviä jouluomenia kaipaava valitsee talvilajikkeita, kuten ’Antonovka’ ja ’Solnychko’.