Kesähelteet ovat olleet Suomessa jo useiden päivien ajan – joillekin riesana ja toisille nautintona. Erityisen tukalaa aikaa se on lemmikeille, jotka eivät voi vähentää ”vaatetustaan”.
Erityisesti lämpöhalvaus on oire, joka on syytä huomata hyvissä ajoin, sillä se on vaarallinen tila esimerkiksi koiralle. Pitkä automatka, rasitus kuumassa säässä, varjoon pääsyn mahdollisuus ja ennen kaikkea raikkaan veden puuttuminen ovat asioita, joita ei parane väheksyä. Tärkeintä on viedä lemmikki eläinlääkärin tarkistettavaksi, mikäli oireita alkaa esiintyä. Tällöin paras hoitomuoto on viilentäminen, joka kannattaa aloittaa jo ennen vastaanotolle menoa.
Jos huomaat koirasi läähättävän tavanomaista voimakkaammin tai näet esimerkiksi levotonta käytöstä, kuolaamista tai päämäärätöntä vaeltelua, niin varoitusmerkit ovat ilmassa. Limakalvojen ja ienten poikkeava väritys kielivät nekin tukalasta olotilasta.
Rakkaan lemmikin viilennystapoja on monia
- Uiminen – tässä yhdistyy kaksi asiaa: viilennys ja liikunta. Mikäli koira ei pidä uimisesta, niin jo rantavedessä kastuminen auttaa, sillä vatsassa karvoitus on niukempaa ja sen kastuminen helpottaa kuumuutta.
- Viileällä vedellä kastelu on helppo tapa. Esimerkiksi retkelle lähdettäessä on hyvä ottaa mukaan pulloon jäädytettyä vettä, jolloin se ehtii sulaa sopivasti juuri viilennyshetkeä varten. Varo kuitenkin kastelemasta lemmikkiäsi liian kylmällä vedellä.
- Kotioloissa etenkin ilmalämpöpumppu, pieni ilmastointilaite tai tuuletin on tärkeä varsinkin koiran nukkumapaikan vieressä.
- Päälle puettava viileä asuste ja kasteltu pyyhe toimii nopeana viilennyskeinona. Muista kuitenkin ottaa se pois koiran yltä ennen täyttä kuivumista.
- Jääpalojen pureskelu tai jäinen, mutta sopivasti sulanut pehmeä ruoka helpottaa myös koiran olotilaa kesäkuumalla.
- Jos lemmikilläsi on pitkä karvoitus, niin sen lyhennys voi olla paikallaan kesän ajaksi helpottamaan kesähelteitä.
Lähde: Evidensia
Kuvituskuva: Unsplash