Kiinteistömarkkinoiden hiljeneminen jatkuu – Kaupankäynnin volyymi laski 18 % vuonna 2024
Kiinteistömarkkinat jatkavat hiljaisia aikoja, sillä kaupankäynnin volyymi laski merkittävästi vuonna 2024. KTI Kiinteistötiedon tuoreimman kiinteistömarkkinakatsauksen mukaan Helsingissä tehtiin kiinteistökauppoja yhteensä vain 2,2 miljardilla eurolla, mikä tarkoittaa 18 prosentin laskua edellisvuodesta ja peräti 70 prosentin laskua kahden vuoden takaisesta.
Korkojen nousu ja talouden epävarmuus taustalla
Keskeisinä syinä markkinoiden hiljentymiselle ovat olleet korkojen nousu ja talouden yleinen epävarmuus. Korkotason nousun seurauksena sijoittajat ovat nostaneet tuottovaatimuksiaan, mikä on johtanut siihen, ettei ostajien ja myyjien hintanäkemykset ole enää kohdanneet. Tämä on entisestään jarruttanut kaupankäynnin vauhtia.
Toimistokiinteistöt kärsivät eniten
Toimistokiinteistöt ovat olleet markkinoiden suurimpia häviäjiä. Vuonna 2024 toimistokiinteistökaupat jäivät vain 150 miljoonaan euroon, mikä on historiallisen alhainen määrä. Etätyön yleistyminen on vähentänyt toimistotilan kysyntää, ja tämä näkyy erityisesti markkinoiden polarisaatiossa: laadukkaiden ja keskeisillä paikoilla sijaitsevien kohteiden kysyntä on edelleen hyvällä tasolla, mutta vanhemmat ja huonommilla alueilla sijaitsevat toimistotilat ovat menettäneet arvostustaan.
Sijoittajien kiinnostus tuotannollisiin kiinteistöihin
Vaikka kiinteistökauppa on hidastunut, sijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti asunto- ja tuotannollisista kiinteistöistä. Asuntokiinteistöjä ostettiin eniten, mutta näiden kauppojen volyymi oli pieni. Suurimman volyymin koki tuotannollisten kiinteistöjen sektori, jonka kaupankäynnin arvo nousi noin 700 miljoonaan euroon. Tämä osuus kasvoi edellisvuodesta, mikä kertoo verkkokaupan ja tuotanto- ja toimitusketjujen kehityksen tukevan tuotannollisten kiinteistöjen kysyntää.
Helsinki säilyttää asemansa kiinteistösijoitusmarkkinoilla
Vaikka kiinteistökaupan volyymi on laskenut, Helsingin asema kiinteistösijoitusmarkkinoilla pysyy vahvana. Vuonna 2024 pääkaupunkiseudulla tehtiin 54 prosenttia kaikista Suomen kiinteistökaupoista, ja Helsingin osuus koko maan kaupankäynnistä oli 23 prosenttia. Helsingin vetovoimaa lisää se, että kaupungin keskustassa sijaitsevat maan arvokkaimmat toimitilakiinteistöt.
Markkinoiden heikentyneestä tilanteesta huolimatta pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitukset pysyvät keskeisenä osana Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoita.