Kuinka paljon maksavat huipputason e-urheilijan varusteet?



Ammattilaistason e-urheilusta haaveilevan on pistettävä pelivarusteisiin vähintään 860 euroa ja lisättävä päälle vielä pelaamista varten rakennetun tietokoneen hinta. Tämä selviää Hintaoppaan tuoreesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin 68 maailman parhaan esports-ammattilaisen varusteita. Datasta selviää myös, että jotkut ammattilaisista käyttävät langattomia varusteita, mikä oli mahdoton ajatus vielä muutamia vuosia sitten.

Elektronisen urheilun ammattilaisille oikeanlaiset varusteet ovat tärkeitä, sillä sopivilla laitteilla ja niiden ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus pelin lopputulokseen.  

Hintavertailupalvelu Hintaopas tarkasteli 68:n Counter Strike Global Offensive ja Valorant -pelien huippuammattilaisen pelitarvikkeita. Mukana selvityksessä oli myös suomalainen huippujoukkue Ence. Selvitys osoittaa, että huippupelaajan varusteet saa keskimäärin 860 eurolla, kun settiin lasketaan hiiri, hiirimatto, näyttö, näppäimistö ja kuulokkeet. Suuri rahallinen sijoitus ei ole kuitenkaan aloittelijalle välttämätön.

– Hyvät varusteet ovat ammattilaiselle ehdottomat. Mutta jos on vasta aloittelemassa uraansa tai pelaa vain omaksi ilokseen, ei ole välttämätöntä pistää varusteisiin niin suuria summia. Minulla on neuvo niille, jotka etsivät uusia varusteita: kokeile laitetta ennen kuin ostat sen, sillä kallis laite ei ole sama kuin hyvä laite, sanoo tunnetussa Ninjas in Pyjamas -ruotsalaisjoukkueessa pelaava e-urheiluammattilainen Fredrik ”REZ” Sterner.

Tietyt varusteet ylitse muiden

Counter Strike -ammattilaisten keskuudessa langattomat tuotteet eivät vielä ole kovassa suosiossa, sillä vain yksi pelaajista käyttää langattomia kuulokkeita. Valorant-pelaajien joukossa tilanne on toinen, sillä jo puolella pelaajista on käytössä langaton hiiri.

– Se, että edes osa pelaajista käyttää langatonta hiirtä kertoo siitä, että tekniikka on kehittynyt entistä luotettavammaksi. Langattomat tuotteet ovat kuitenkin vielä verrattain kalliita. Jos siis haluaa hyvää suorituskykyä edullisempaan hintaan, voi e-urheiluun suositella langallisia tuotteita, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Varusteiden teknisissä ominaisuuksissa huomiota kiinnitetään muun muassa näytön virkistystaajuuteen, hiiren herkkyyteen ja näppäimistön tarkkuuteen. Markkinoilla on paljon hiiriä, joilla on erittäin korkea herkkyys (DPI), mutta Hintaoppaan tarkastelu osoittaa, että ammattilaiset eivät havittele korkeinta mahdollista herkkyystasoa ja kaikista suosituin maksimi DPI onkin 3200. eDPI-lukua pidetään DPI-lukua tärkeämpänä herkkyyden mittarina ja se lasketaan kertomalla hiiren DPI valitulla herkkyydellä pelissä. Näyttöjä tarkasteltaessa selvisi, että 63:lla pelaajalla kaikista 68 pelaajasta oli käytössä 240 Hz näyttö ja viidellä pelaajalla 144 Hz näyttö.

Tietyt varusteet erottuivat vertailussa selvästi. Kun katsotaan lähes 70 pelaajan valitsemia laitteita, ylitse muiden nousivat Zowie by BenQ EC2 -hiiri, SteelSeries QcK+ -hiirimatto, Zowie by BenQ XL2546 -näyttö, Logitech G Pro -näppäimistö ja HyperX Cloud II -kuulokkeet. Suosikkituotteissa on suuria kauppakohtaisia hintaeroja, joten paras hinta kannattaa varmistaa ennen ostamista.

– Hintoja vertailemalla voi säästää merkittäviä summia. Esimerkiksi HyperX Cloud II -kuulokkeissa voi säästää yli 70 euroa, kun tarkistaa halvimman hinnan ennen hankintaa, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Lähde ja kuva: Hintaopas

Ylin kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT