Lumi- ja räntäsateet piiskaavat nyt Suomea – ”Talvirenkaat tarpeen”


Ilmatieteen laitos ja Foreca varoittavat huonosta säästä. Ajokeli on huono lähes koko maassa, osittain erittäin huono.

Yön aikana maahan on saapunut lumi- ja räntäsateita, jotka haittaavat liikennettä. Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli muuttuu aamupäivän aikana erittäin huonoksi Kainuussa ja osassa Lappia.

Hieman lievempi varoitus mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä kattaa maan itä- ja keskiosat sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosat, Keski-Pohjanmaan ja Lapin pohjoisosat. Runsaiden sateiden mukana tulee myös navakkaa tuulta.

Ilmatieteen laitos kehottaa Twitterissä autoilijoita vaihtamaan talvirenkaat, sillä vaikka lunta tai räntää ei olisi, tienpinnat voivat olla nollassa tai pakkasen puolella, jolloin ne ovat erittäin liukkaat.

Myös Liikennetilanne kehottaa Twitterissä autoilijoita erityiseen varovaisuuteen runsaan lumisateen vuoksi.

– Kesärenkailla ei ole asiaa liikenteeseen, twiitissä sanotaan.

Yöllä on satanut lunta Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Aamulla lumialue levittäytyy Pohjoispohjanmaalle ja Lappiin, ja lunta voi sataa 5-15 senttiä.

Maan keskiosassa sateet alkavat lumena ja muuttuvat sitten rännäksi ja vedeksi. Etelässä ja lännessä sateet tulevat vetenä.

Lumi ei ole pysyvää, sillä keskiviikon ja torstain välisenä yönä lämpötila nousee plussan puolelle lähes koko maassa. Etelään ja länteen ennustetaan torstaina yli kymmentä lämpöastetta.

Forecan ennusteen mukaan koko viikko on tavanomaista viileämpi laajalti maan keski- ja pohjoisosassa. Pohjoisessa poikkeama keskimääräistä kylmempään on 1–5 astetta, suurin poikkeama on luoteisessa Lapissa.

Päivälämpötilat ovat tällä viikolla Lapissa enimmäkseen 0–10 pakkasastetta, maan etelä- ja keskiosassa 0–10 plusastetta. Lapissa varsinkin selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla lämpötila saattaa Forecan mukaan laskea 10–20 pakkasasteeseen.

Alla Forecan kuukausiennuste Suomen lämpötiloista, 18.10. alkaneesta viikosta lähtien.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT