Lunta tulossa jopa puoli metriä ja erittäin huonot ajokelit! Meteorologit: ”Ottakaa tiistai etätyöpäiväksi”


Forecan Markus Mäntykannas sekä MTV:n Pekka Pouta ennustavat paljon lunta ja ”hirveää” ajokeliä tälle viikolle.

Mäntykannaksen mukaan tällä viikolla pyryttää lunta paikoin jopa 30 cm ja viikon kertymä on osin jopa puoli metriä.

Lunta on luvassa runsaasti eri puolille maata. Lumi- ja räntärumba alkaa maanantaina maan etelä- ja keskiosissa ja sakenee yöllä. Perjantaihin mennessä Suomeen on voinut Mäntykannaksen mukaan saapua jopa neljä erillistä lumipyryaluetta.

Tiistaina aamulla pyryttää puuskaisessa pohjoistuulessa erityisesti Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa sakeasti ja ajokeli on erittäin huono. Pääkaupunkiseudulla sateiden odotetaan muuttuvan lumeksi viimeistään tiistaina aamupäivän aikana, ja molemmat meteorologit suosittelevat ihmisiä ottamaan tiistain etätyöpäiväksi.

– Aamu on aika hirveä. Jos on yhä mahdollisuus tehdä etätöitä, ottakaa tiistai etätyöpäiväksi, Pekka Pouta kehottaa.

Tiistai-iltaan mennessä myös räntäsateet muuttuvat kylmenevän ilman myötä lumeksi koko Suomessa.

Lumikertymissä todennäköisesti pienimmät määrät ovat aivan etelärannikon tuntumassa ja maan kaakkoisosassa, kun taas sisämaassa Salpausselän tienoilla ja siitä pohjoiseen päin lunta voi kertyä tiistai-iltaan mennessä paikoin 20–30 senttimetriä.

Keskiviikkona sateet vähenevät, mutta seuraava lumi- ja räntäsadealue on tulossa maan etelä- ja kaakkoisosaan torstaina iltapäivään mennessä. Perjantaiyöksi on vielä tulossa mahdollisesti jopa viikon voimakkain sadealue.

Euroopan keskuksen ECMWF:n lumikertymäennusteen mukaan tällä viikolla on luvassa maan etelä- ja keskiosaan 20–40 senttimetriä lunta. Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa kertymä on paikoin jopa puoli metriä. Maan pohjoisosassa lumikertymäennuste on noin 5–20 senttimetriä. Osa sateesta on varsinkin etelässä räntää ja lumi voi painua sekä sulaa melko nopeastikin.

Joka tapauksessa tämä viikko on ennusteiden mukaan varsin haastava varsinkin ajokelien osalta, joten kesärenkaisiin ei vielä kannata siirtyä.

Lähteet: Foreca, MTV

SUOSITUIMMAT