MTV: Suomessa on kymmeniä tuhansia pedofiileja


MTV on haastatellut Setlementti Tampere ry:n yksikönjohtaja Satu Hintikkaa ja kriisityöntekijä Jukka Ahoa. Heidän työpaikallaan Hämeenpuiston läheisyydessä on tarjolla tukea pedofiileille. Apua hakevat niin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitut rikolliset kuin lapsista fantasioivat henkilöt.

Ahon korostaa, että pedofiilia ei voi tunnistaa kadulla.

– Ulkonäöstä tai puheesta ei voi saada selville, onko ihminen kiinnostunut lapsista. Nuorin asiakkaani on ollut peruskoululainen. Toisaalta on myös heitä, joilla on pitkä akateeminen koulutus ja jotka ovat korkeissa viroissa, Aho kertoo MTV:lle.

Erään tutkimuksen mukaan 3,3 prosenttia miehistä kertoi tunteneensa seksuaalista kiinnostusta alle 16-vuotiaisiin ja 0,2 prosenttia alle 12-vuotiaisiin. Näin ollen Suomessa olisi yli 90 000 lapsista kiinnostunutta miestä. Naisia on arviolta kymmenes pedofiilien kokonaismäärästä. Luvut ovat suuntaa antavia, koska asiasta ei luonnollisestikaan haluta huudella.

– Sille ei voi mitään, jos on kiinnostunut lapsista. Tällaisen identiteetin kanssa voi kuitenkin elää. Suurin osa asiakkaista on sellaisia, että heillä on seksuaalisia fantasioita lapsia kohtaan, mutta he eivät ole toteuttaneet niitä. Heillä on myös kova halu olla toteuttamatta, sillä he tietävät, että se on väärin, Aho selventää.

Viime aikoina on nostanut päätään myös uusi surullinen ilmiö. Taipumus pedofiliaan on kehittynyt matkan varrella, vaikka aikaisemmin ongelmaa ei ole ollut.

– Voi hyvin olla, että tekijällä ei ole pedofiilistä taipumusta nuoruudessa, mutta joku elämän kriisi on saanut tietynlaisen nettipornon pariin ja on kehittynyt riippuvuus, Hintikka selostaa.

SUOSITUIMMAT