MTV: Varoitus todella kalliista virheestä lämpöpumppuihin liittyen



Jos kotoasi löytyy maa- tai ilmalämpöpumppu, niin pidä mielessä lämmitykseen liittyvät oleelliset seikat sään kylmetessä. 

Varatoimitusjohtaja Pekka Puustinen Pohjola Vakuutuksesta kertoi OP Median blogissa, että suuret energiakulut saattavat johtaa ikäviin seurauksiin kiinteistöissä.

– Samaan aikaan, kun ihmiset käyttävät vaihtoehtoisia lämmönlähteitä, he paradoksaalisesti luopuvat myös monien kiinteistöjen lämmittämisestä kokonaan tulevan talven aikana, ainakin niin kauan kuin lämmittämiseen tarvittavan energian hinta pysyy korkealla.

Putkirikkoja saattaa aiheutua entistä enemmän epäturvallisten toimenpiteiden takia.

– Esimerkiksi maalämpöpumppuihin on asennettu omatoimisesti piirikortteja tai ajastimia, jotta lämmitys toimisi yöllä halvemmalla sähkön hinnalla. Tällöin riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi ja tästä seuraa vastaavasti jäätymisestä aiheutuvia putkirikkoja.

Viime vuonna korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki kertoi LähiTapiolan verkkosivuilla asiasta.

– Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko aiheutuu toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään.

Korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta kertoi viime vuonna Talouselämälle, että kylmyyden rikkomista putkista saattavat syntyä pahaa jälkeä ja kalliita yksittäisiä tapauksia on joitakin vuodessa.

– Yksittäiset omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen vuotovahingot menevät yli 100 000 euron.

Tuotepäällikkö Jussi Kummu lämpöpumppuja valmistavalta Daikinilta sanoi tiedotteessa, että kylmän sään vuoksi ilmalämpöpumppua ei tule sammuttaa. Hänen mukaansa laadukas ilmalämpöpumppu ei hajoa kovalla pakkasella.

Jos laite on kuitenkin sammutettu kireällä pakkasella, niin kannattaa odottaa sään laihtumista. Laitteeseen voi tulla vaurioita, jos sen käynnistää uudelleen 25 pakkasasteessa ja sitä kylmemmässä.

– Laite kylmenee, jos sen sammuttaa. Jos pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin.

Lähde: MTV

SUOSITUIMMAT