Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatioelokuvan uudistettu versio ensi-iltaan loppukesällä


Koko perheen elokuvaklassikko on tulossa elokuvateattereihin Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Poikkeusajan rajoitusten vähittäisen poistumisen myötä myös elokuvateatterit avautuvat hiljalleen. Loppukesän ensi-iltojen joukossa tullaan valkokankailla näkemään Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakastettu koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin oikeutetusti kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio.

Muumipeikko ja pyrstötähti perustuu legendaarisen suomalaisen kuvittajan ja kirjailijan Tove Janssonin samannimiseen kirjaan vuodelta 1946 sekä kirjaan pohjautuvan Lars Janssonin ja Dennis Livsonin alkuperäisideaan. Cinematicin tuottama Muumipeikko ja pyrstötähti (2020) on uudistettu versio maailmanlaajuisesti tunnetusta Muumi-klassikkoanimaatiosta (1992), joka on nyt saanut uuden elämän. Valmistuessaan alkuperäinen elokuva oli ensimmäinen täyspitkä Muumi-elokuva. Se keräsi Suomessa elokuvateattereihin kaikkiaan yli 176 000 katsojaa ollen vuoden 1993 seitsemänneksi katsotuin elokuva – ja tähän päivään asti katsotuin Muumi-elokuva.

Alkuperäisen elokuvan luojan ja tuottajan Dennis Livsonin poika Tim Livson tuottaa nyt uuden elokuvaversion yhdessä Antti J. Jokisen kanssa. Elokuvasta tuotetaan suomen-, ruotsin-, englannin- ja japaninkieliset versiot.

Huippulaatuiseksi niin uusille sukupolville kuin vanhoille Muumi-faneille uudistetussa elokuvassa on säilytetty alkuperäisen elokuvan tarina sekä klassisen piirtämisen ja kalvoanimaation tyyli. Animaation kuva on päivitetty tämän päivän elokuvastandardeihin ja elokuvan äänimaailma – musiikki, kappaleet ja dubbaukset – uudistettu kokonaan, mutta alkuperäistä kunnioittaen.

Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan ääniohjaajat Markus Bäckman ja Carla Rindell ovat valinneet Muumi-hahmojen ääninäyttelijöiksi joukon Suomen johtavia suomen- ja ruotsinkielisiä ääninäyttelijöitä. Suomenkielisessä versiossa ääninäyttelevät Joonathan Kettunen, Jarmo Koski, Sarika Lipasti, Kristiina Halttu, Carl-Kristian Rundman, Tuomas Uusitalo, Antti L.J. Pääkkönen, Heljä Heikkinen ja Markus Niemi. Ruotsinkielisen version äänirooleissa kuullaan Christoffer Strandberg, Max Forsman, Saga Sarkola, Maria Sid, Carl-Kristian Rundman, Andreas af Enehielm, Oskar Pöysti, Alma Pöysti ja Lasse ”Redrama” Mellberg.

Elokuvaan on myös sävelletty, sanoitettu ja tuotettu uutta musiikkia. Musiikintekijät ja kappaleiden esittäjät sekä itse kappaleet julkistetaan yleisölle ja tiedotetaan lehdistölle myöhemmin kesällä.

– Tekninen toteutus on tehty silkkihansikkain alkuperäistä korostaen ja kunnioittaen. Elokuva ei siis ole minun, vaan halusin herättää henkiin alkuperäisen klassikon, antaa sille uuden elämän, Tove ja Lars Janssonin visio säilyttäen sanoo elokuvan tuottaja Antti J. Jokinen.

Muumipeikko ja pyrstötähti ansaitsee nykypäivän standardien mukaisen esitysmahdollisuuden valkokankailla. Tulevaisuuden teknologia on tämän mahdollistaja, ei niinkään alkuperäisen modernisoija tai muuttaja, Jokinen toteaa.

Muumi-tarinoissaan Jansson käsitteli vaikeitakin aiheita ja yhteiskunnallisia teemoja, joiden tulkinnallisuus on ollut tarinoiden suuri voimavara. Kirjan heti sotien jälkeen julkaistu tarina sopii hyvin myös nykymaailman tilanteeseen.

Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvassa ollaan Muumilaaksossa perimmäisten kysymysten äärellä, kun maailmanloppu uhkaa, eikä kesä ole enää kuin ennen. Elämän palaaminen uomiinsa edellyttää Muumilaakson väeltä ennennäkemätöntä sankaruutta. Seikkailussa kohdataan jännittäviä vaaroja, mutta myös luonnon ihmeitä ja uskomattomia aarteita – ja solmitaan korvaamattomia uusia ystävyyksiä.

– Yksi elokuvan hienouksia on, että se sopii kaikenikäisille lapsille, ja sillä on runsaasti annettavaa myös aikuisille. Briljantti Tove Jansson on rakentanut tarinan ja hahmot niin nerokkaasti, että jokainen katsoja löytää elokuvasta jotakin itselleen omaa, iästä riippumatta, Jokinen jatkaa.

– Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut olla tukemassa tätä Tove Janssonin luomaa kansallisaarretta ja levittämässä Muumipeikko ja pyrstötähti -tarinan sanomaa: voimme kaikki olla erilaisia persoonia, omia itsejämme, ja silti elää ja kokea samaa seikkailua – ystävinä ja ystävyydellä.

– Haluan tarjota kaikille Muumien kanssa kasvaneille mahdollisuuden siirtää tämä ainutlaatuinen perintö uusille sukupolville. Uskon, että tänä vuonna 75 vuotta täyttävät Muumit elävät ikuisesti, ja siinä hengessä on rakkaudella tuotettu myös tämä elokuva.

Roolit

Hahmo: suomi / ruotsi

Muumipeikko: Joonathan Kettunen / Christoffer Strandberg

Hemuli: Jarmo Koski / Max Forsman

Pikku Myy: Sarika Lipasti / Saga Sarkola

Muumimamma: Kristiina Halttu / Maria Sid

Muumipappa: Carl-Kristian Rundman / Carl-Kristian Rundman

Nipsu: Tuomas Uusitalo / Andreas af Enehielm

Niisku: Antti LJ Pääkkönen / Oskar Pöysti

Niiskuneiti: Heljä Heikkinen / Alma Pöysti

Nuuskamuikkunen: Markus Niemi / Lasse Mellberg

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT