Näin hankkiudut eroon nurkkiin kertyneestä rojusta



Tuntuuko, että tavara tukahduttaa? Kun aukaiset laatikon tai kaapin, tunnetko selittämätöntä ahdistusta? Oletko joskus pidellyt lasikannua, jonka reunassa on särö, tai paitaa, jossa on reikä, ja miettinyt ”miksi minä tätä säilytän?” Et suinkaan ole ainoa.

Keskivertoihmisen talo pursuaa asioita, joilla ei välttämättä edes ole enää käyttöä: kirjoja, astioita, leluja, vaatteita, vanhoja huonekaluja ja niin edelleen. Jopa autotallit ovat täynnä tavaraa, ja varastovuokrausbisnes kukoistaa.

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän turhaa rojua on yleensä kertynyt.

Mikäli suunnittelet muuttavasi pienempään asuntoon, tai haluat muuten vaan vähentää nurkissa pyörivän roinan määrää, tässä muutamia vinkkejä.

Päätä miten hoidat projektisi

Minimalismi on ollut trendikäs konsepti jo useamman vuoden ajan, mikä tarkoittaa, että vinkkejä järjestelystä ja tavaroiden karsimisesta on runsaasti tarjolla. Internet on pullollaan inspiroivia esimerkkejä ja metodeja kodin puhdistamiseen ylimääräisestä roinasta.

Yksi tunnetuimmista tällaisista metodeista on japanilaisen Marie Kondon konmaritus. Konmaritus on niin suosittua, että Kondolla on jopa oma Netflix ohjelmansa.

Konmarituksen keskeisin ajatus on säilyttää vain sellaiset asiat, jotka tuottavat hyvää mieltä: Kotia järjestellessä Kondo neuvoo pitämään jokaista esinettä vuorollaan kädessä, ja kysymään itseltä ”tuottaako tämä iloa”.

Konmarituksessa keskitytään järjestelyyn ja asioiden pois heittämiseen kategoria kerrallaan: vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset asiat, muistot ja niin edelleen. Tarkoitus on saada koko talo puhdistetuksi ylimääräisestä rojusta mahdollisimman nopeasti, muutaman peräkkäisen päivän aikana.

Tällä tavalla saavutat parhaan tuloksen lyhyessä ajassa, mutta jos sinulla ei ole energiaa tehdä päivien pituista siivousmaratonia, voit kokeilla toisenlaista siivousmetodia.

Voit esimerkiksi järjestellä sen verran päivittäin, että saat kerättyä yhden kassillisen tai laatikollisen poisheitettävää tavaraa.

Voit myös päättää, että siivoat joka päivä tunnin tai pari, tai vaikka puolikin tuntia, jos sinulla ei ole enempään aikaa tai energiaa. Pääasia on, että olet projektissasi pitkäjänteinen ja pyrit jatkamaan urakkaa päivittäin, mikäli mahdollista. Ei ole mitään niin häiritsevää, kuin valtava järjestelyprojekti, joka jää roikkumaan kuukausien ajaksi.

Lajittelu

Kun olet päättänyt, millä strategialla urakkaan ryhdyt, on hyödyllistä miettiä valmiiksi poisheitettävän rojun loppusijoituspaikat. Kun käyt läpi kenties vuosikymmenten aikana kerrytettyä tavara- ja vaatepaljoutta, on todennäköistä, että olet hankkiutumassa eroon hyvin monenlaisista asioista. Varaa erilliset laatikot tai säkit eri paikkoihin päätyville tavaroille. Näin nopeutat ja helpotat poiskuljettamisen vaihetta.

Harkitse ainakin näitä kategorioita:

  • Myytävät (varaa kirpputoripaikka, tai myy torissa tai Facebookin myyntiryhmissä)
  • Tutuille tai hyväntekeväisyyteen lahjoitettavat
  • Kierrätettävät
  • Ongelmajätteet
  • Roskikseen menevät

On myös hyvä pitää yksi erillinen laatikko muistoesineitä varten.

Muistoesineistä irti päästäminen

Älä aloita siivousurakkaasi muistoesineistä, sillä niiden kohtalon päättäminen voi olla hankalaa ja hidastaa projektissa etenemistä. Sen sijaan, kun vastaasi tulee tärkeitä esineitä menneisyydestäsi, laita ne erilliseen laatikkoon tai säkkiin odottamaan.

Vasta kun muut asiat on lajiteltu, siirry muistoesinelaatikkoon.

Kun huomaat, että tuntuu vaikealta heittää jotakin pois, kysy itseltäsi ”tuoko tämä minulle iloa?” Jos vastauksesi on myönteinen, säilytä esine. Saatat kuitenkin yllättyä kuinka moni tavara itseasiassa saa sinut tuntemaan ahdistusta, surua tai syyllisyyttä. Älä säilyttele tällaisia asioita. Miksi haluaisit muistella parisuhdetta, joka päättyi ikävästi, tai kirjaa, jonka kesken jääminen hävettää?

Sinun ei tarvitse hankkiutua eroon kaikista muistoesineistä – sen sijaan ympäröi itsesi suosikeillasi. Niillä, jotka muistuttavat sinua onnellisista ajoista.

Vie valmiit laatikot pois pikaisesti

Kun urakka on ohi (tai laatikko täynnä, jos etenet projektissasi asteittain), hankkiudu poisheitettävistä asioista eroon mahdollisimman pian. Näin ne eivät jää viereksimään nurkkiin tai päädy pahimmassa tapauksessa takaisin kaappiin.

Kun säkki tai laatikko on täynnä, pistä se autoosi odottamaan, ja vie pois kun seuraavaan kerran käytät autoasi.

Nauti siitä vapauden tunteesta, minkä ylimääräisestä roinasta eroon pääseminen tuo!

SUOSITUIMMAT