Näin paljon me suomalaiset maksoimme veroa viime vuonna – yrityksille 700 miljoonan mätkyt



Verohallinto on julkistanut vuoden 2020 veroluvut.

Suomalaiset maksoivat enemmän tulo- ja pääomaveroa vuonna 2020 kuin vuonna 2019.

Vuoden 2020 kokonaisverokertymä oli 69,2 miljardia euroa, jossa ovat mukana tuloverojen lisäksi muutkin kerätyt verot, esimerkiksi arvonlisäverot, valmisteverot ja kiinteistöverot. Kokonaissumma oli hieman pienempi kuin vuonna 2019, jolloin veroja kerättiin yhteensä 70,4 miljardia euroa.

Verottajan mukaan kokonaisverokertymän lasku johtuu siitä, että arvonlisäveroa, yhteisöveroa, lähdeveroa ja autoveroa kerättiin edellisvuotta vähemmän. 

– Koska kalenterivuoden aikana maksetaan ja palautetaan useamman eri verovuoden veroa, tuloveroja kannattaa tarkastella valmistuneen verotuksen lukujen avulla, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo. 

Viime vuoden henkilö- ja yhteisöverotuksen verotiedot tulevat julkisiksi keskiviikkona 10.11. 

Näin tuloverot kasvoivat  

Verohallinto keräsi viime vuodelta tuloveroja enemmän kuin vuodelta 2019, koronapandemiasta huolimatta. Vuoden 2020 tuloverojen määrä (henkilöiden tuloverot ja yhteisöverot) oli yhteensä 37,7 miljardia euroa, kun se vuonna 2019 oli 37,3 miljardia euroa. Kasvua oli 0,9 prosenttia.

Verohallinnon mukaan eläkkeistä ja työttömyysetuuksista kerätyt verot kasvattivat henkilöiden tuloverojen (ansio- ja pääomatuloverot) määrää. Tuloveroja kerättiin viime vuonna 32,3 miljardia euroa, eli 0,7 miljardia enemmän kuin vuonna 2019. Kasvua oli 2,2 prosenttia.

– Palkkatuloja kertyi koronavuonna kokonaisuudessaan hieman vähemmän kuin vuonna 2019. Koska korona-ajan lomautukset ja työttömyys painottuivat enemmän pienempituloisiin, joiden tuloa verotetaan keskimääräistä kevyemmin, palkkatulojen kokonaisverokertymä ei laskenut. Pystymme kertomaan tarkemmin asiasta, kun tarkat tuloluokkakohtaiset tilastot vuodesta 2020 valmistuvat joulukuussa, Luokkanen kertoo. 

Pääomatulojen verokertymä kasvoi 

Henkilöiden pääomatuloista kertyi veroja koronavuonna 2020 yhteensä 3,1 miljardia euroa. Kasvua oli yksi prosentti. 

Suurin tuloerä pääomatulojen verokertymässä ovat luovutusvoitot, joita syntyy esimerkiksi listattujen ja listaamattomien yhtiöiden osakkeiden myynneistä ja kiinteistökaupoista. 

– Näyttää siltä, että Suomeen veronsa maksavat ovat onnistuneet myymään arvopapereita ja kiinteistöjä voitolla, Luokkanen arvioi. 

Yrityksiltä kerättyjen verojen määrä laski  

Yhteisöveroja kerättiin viime vuonna yhteensä 5,4 miljardia euroa, 0,4 miljardia vuotta 2019 vähemmän (-6,1 prosenttia).  

– Kun koronaan liittyvät sulkutoimet alkoivat keväällä 2020, tilanne oli hyvin epävarma. Pahimmissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin mitä luvut nyt lopulta näyttävät. Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, Luokkanen sanoo.  

Yritysten mätkyissä suuri kasvu

Yhteisöt saivat vuodesta 2020 17,6 % vähemmän veronpalautuksia kuin vuodesta 2019. Veronpalautuksia maksettiin vuodesta 2020 yhteisöille 0,6 miljardia euroa. Jäännösveroja puolestaan tuli yhteisöille maksuun 22,4 % edellisvuotta enemmän, 0,7 miljardia euroa. 

– Kehitys voi johtua siitä, että yritykset luulivat aluksi koronatilanteen tekevän toiminnalle huomattavasti enemmän hallaa ja hakivat ennakkoveroja reippaasti alas. Kun tilanne ei lopulta ollutkaan niin huono, tuli veroja maksettua vuonna 2020 liian vähän ja verot tulevat maksuun tänä vuonna jäännösveroina, Luokkanen arvioi. 

Verohallinto maksaa henkilöasiakkaille veronpalautuksia, eli vuonna 2020 liikaa maksettuja veroja takaisin yhteensä 2,6 miljardia euroa. Henkilöasiakkaat puolestaan maksavat jäännösveroja eli mätkyjä Verohallinnolle vuodesta 2020 yhteensä 1,2 miljardia euroa. Luvuissa ei ole merkittävää muutosta verrattuna edelliseen verovuoteen.

SUOSITUIMMAT