Näin Yhdysvaltojen uudet tullit iskevät Suomeen



Yhdysvaltojen hallinnon ilmoittamat uudet tullikorotukset ovat nousemassa merkittäväksi tekijäksi globaalissa taloudessa. Tullitasot kohoavat moninkertaisiksi aiempaan verrattuna, mikä vaikuttaa suoraan kansainväliseen kauppaan, inflaatioon ja talouskasvuun.

Tullit korkeimmillaan yli sataan vuoteen

Tuontitullit koskevat erityisesti Kiinaa, EU:ta, Kanadaa, Meksikoa ja useita Aasian maita. Esimerkiksi Kiinasta tuotaville tuotteille on asetettu peräti 54 %:n tullimaksu, kun vielä alkuvuonna puhuttiin 20 prosentin tasosta. EU:n vientiin kohdistuva tulli puolestaan on noussut 20 prosenttiin.

Uusien tullien myötä Yhdysvaltojen keskimääräinen efektiivinen tullitaso nousee yli 20 prosenttiin, mikä on korkein lukema yli vuosisataan. Erityisen huolestuttavaa on, että tullien alentaminen toteutuu yleensä huomattavasti hitaammin kuin niiden korottaminen.

BKT:n kasvu hidastuu – inflaatio kiihtyy

Luottovakuutusyhtiö Atradiuksen mukaan maailmanlaajuinen BKT:n kasvu hidastuu selvästi. Vuodelle 2025 ennustetaan vain 2,0 %:n kasvua, ja vuodelle 2026 ainoastaan 1,5 %:n kasvua. Euroalueen talouskasvu voi jopa pysähtyä.

Inflaatio kiihtyy etenkin Yhdysvalloissa, jossa sen odotetaan nousevan 1,3 prosenttiyksikköä sekä vuosina 2025 että 2026. Tämä johtuu siitä, että yrityksillä ei ole enää mahdollisuutta korvata kiinalaisia tuotteita vaihtoehdoilla muista maista – tullit koskevat nyt lähes koko maailmaa.

Vaikutukset yrityksiin ja toimialoihin

Erityisesti kone- ja elektroniikkateollisuus sekä autoteollisuus ovat vaaravyöhykkeessä. Yritykset, jotka ovat vahvasti riippuvaisia viennistä Yhdysvaltoihin tai pitkistä toimitusketjuista, saattavat kohdata kustannusten nousua, liikevaihdon laskua ja kasvavia luottoriskejä.

Atradius korostaa, että luottovakuutusten rooli korostuu entisestään lähikuukausina. Vakuutukset auttavat suojautumaan riskeiltä, kuten asiakkaiden maksuhäiriöiltä tai toimitusketjun katkoksilta, joita uudet tullit voivat aiheuttaa.


SUOSITUIMMAT