Nämä ovat suomalaisten suosikkikukat joulupöydissä


Kotimaisten joulukukkien myynti kasvaa päivä päivältä joulua kohti mentäessä. Suurin sesonkihuippu koetaan kahtena viimeisenä viikkona joulun alla. Kotimaisia joulukukkia on tänäkin vuonna erittäin hyvin saatavilla: niitä löytyy jokaisesta lähikaupastakin. Erikoislajikkeita  kannattaa metsästää kukkakaupoista. Joulukukkia viljelee Suomessa noin 50 kauppapuutarhaa.

Suosituimpia joulukukkia suomalaisten joulupöydissä ovat joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka. Niitä viljellään Suomessa vuosittain miljoonia: joulutähtiä noin 1,5 miljoonaa kappaletta, hyasintteja noin 2,5 miljoonaa ja ritarinkukkia noin 1,2 miljoonaa sipulia. Tällä viikolla ovat saapuneet kauppoihin myös ensimmäiset kotimaiset tulppaanit, joiden sesonki kestää aina pääsiäiseen saakka. Muita kotimaisia joulukukkia ovat esimerkiksi atsalea ja jouluruusu.

– Valtaosa Suomessa myytävistä joulukukista on kotimaisia. Esimerkiksi joulutähteä ei tuoda Suomeen ollenkaan, sillä se ei kestä pitkiä kuljetusmatkoja. Kotimainen lähikukka on kestävä ja laadukas valinta joulupöytään, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Joulukukilla on yhtä pitkä historia suomalaisessa joulunvietossa kuin joulukuusella: molempia alkoi ilmaantua joulukoteihin 1870–1880-luvuilla. Hyasintti nähtiin ensimmäisen kerran helsinkiläisessä kukkakaupassa jo 1840-luvulla. Hyasintti oli pitkään hallitseva joulukukka suomalaisissa joulukodeissa. Joulutähti tuli suomalaiseen jouluun 1960-luvulla, kun siitä onnistuttiin Norjassa kehittämään pohjoiselle pallonpuoliskolle sopiva lajike. Ritarinkukka on joulukukista uusin tulokas: se alkoi yleistyä Suomessa 1970-luvulla.

– Joulukukkien kirjo on pysytellyt hyvin samanlaisena viimeiset 50 vuotta. Joulu on perinteiden juhla, ja siksi muistoja herättävä tuttu joulukukka pitää pintansa. Paljon leikitellään kuitenkin erilaisilla uusilla väreillä ja lajikkeilla. Esimerkiksi Suomessa viljellyistä joulutähdistä noin 15 prosenttia on erikoisvärejä, kuten vaaleanpunaisen tai roosan sävyisiä, Rantala kertoo.

Kauppapuutarhaliitosta uskotaan, että suomalaiset hankkivat tänäkin vuonna perinteisen, vastuullisesti viljellyn kotimaisen joulukukan joulupöytään tai viemisiksi.

– Joulukukka tuo valtavasti tunnelmaa, iloa ja piristystä jouluun ja pimeään vuodenaikaan ja se on erottamaton osa suomalaista joulunviettoa. Ostamalla kotimaisen joulukukan, voi samalla tukea myös vastuullista kotimaista tuotantoa ja työllisyyttä, Rantala sanoo.

Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

SUOSITUIMMAT