NHL-kausi 2021-2022 lähestyy – lue aikataulu ja suomalaisten tunnelmia


NHL-kausi alkaa tässä kuussa. Suomalaispelaajat ovat taas saaneet vuoden lisää kokemusta ja matka kohti Stanley Cupin pudotuspelejä voi alkaa.

Dallasin runkopuolustajan, Miro Heiskasen, solmittua muhkean kahdeksan vuoden sopimuksen, on aika katsoa tulevaisuuteen pitkällä tähtäimellä. Työrauha on sen myötä taattu ja suomalainen huippupuolustaja voi keskittyä sekä uransa että taitojensa kehittämiseen ja Starsin pelilliseen tukemiseen.

– Sopimuksesta on loistava fiilis. Halusin olla osa Starsia ja nyt saan olla seurassa pitkään. Ei tarvitse sitä asiaa enää miettiä niin paljon. Pidän kaupungista ja organisaatiosta, joten olen tyytyväinen, että sopimus syntyi, kommentoi Heiskanen nhl.com -sivustolle.

Heiskasen rinnalle on kaavailtu Esa Lindelliä, joka oli Starsin parhaita puolustavia puolustajia viime kaudella. Tämä antaisi Heiskaselle mahdollisuuden aktiivisempaan hyökkäyspeliin. Viime kaudella Heiskasen pääsääntöisenä pakkiparina toiminut Jamie Oleksiak ei ole enää vaihtoehto, sillä laajennusjoukkue Seattle Kraken nappasi kanadalaispakin itselleen.

Edmonton Oilersin erilainen lähtökohta kauteen

Viime kausi antoi viitteitä paremmasta, kun Edmonton selvisi pitkästä aikaa pudotuspeleihin, vaikka kausi päättyikin ensimmäisellä kierroksella suoraan neljässä ottelussa. Harjoitusotteluissa on tähän mennessä tullut kolme voittoa ja kaksi tappiota.

Jesse Puljujärvi on pelannut vasta kahdessa kamppailussa, joissa suomalaislaituri on iskenyt kolme maalia ja antanut yhden maalisyötön. Toki näin pitää ollakin, sillä oululainen on saanut parhaan mahdollisen näyttöpaikan – Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin rinnalla. Viime yönä Puljujärvi iski Winnipeg Jetsin verkkoon kaksi maalia, joista toisen ylivoimalla.

Viime kaudella Oilers iski runkosarjassa 7. eniten maaleja, päästetyissä maaleissa sijoitus oli 12. Etenkin puolustuspelaaminen koheni niin paljon, että maalikeskiarvo omiin menneissä osumissa pieneni mukavasti, lähes 0,3 maalia ottelua kohden.

Onkin mielenkiintoista nähdä, jatkaako Puljujärvi ykkösketjussa myös sarjan alkaessa, ja miten vastuuta tulee kauden mittaan. Joukkue on joka tapauksessa taas vuoden kokeneempi ja osa sen pelaajista vasta lähestyy parhaita pelivuosiaan. Suomalaisittain on erittäin mielenkiintoista seurata, miten Puljujärven ura kehittyy. Viime kauden lopun nousujohteisuus nosti odotuksia paljon.

Artikkelin alusta voit katsoa Puljujärven kaksi maalia viime yöltä.

Mikko Rantanen on valtavan iso palanen Avsien hyökkäyksessä, onnistuuko joukkue kasvattamaan tasoaan?

Viime kausi oli taatusti pettymys Colorado Avalanchelle ja Mikko Rantaselle, sillä joukkue luettiin yhdeksi mestarisuosikeista. Rutinoituneempi Vegas Golden Knights marssi kuitenkin jatkoon pudotuspelien 2. kierroksella otteluvoitoin 4-2 kahden tappion jälkeen.

Rantanen jatkoi siitä mihin runkosarjassa jäi, keräten 10 ottelussa pistelukemat 5+8=13. Fyysistä peliä harrastava ja siihen tottunut Rantanen muistelee viime kevään ottelusarjaa seuraavin sanoin:

– Hävisimme eniten fyysisessä pelissä, ja se on suurin yksittäinen asia, minkä tappiosta voi ottaa opiksi. Emme löytäneet pelirytmiämme Vegasissa. Kotona olimme hyviä myös viidennessä pelissä, vaikka hävisimme sen, kertaa Rantanen.

– Fyysisyys on seuraava askel pelissämme, ja siihen meidän täytyy pudotuspeleissä olla valmiita. Ne pelit ovat erilaisia kuin runkosarjan ottelut. Siihen meidän jokaisen pitää myös yksilötasolla olla valmiita, tähtihyökkääjä lisää.

Avalanche voi keskittyä rauhassa tulevaan kauteen ennen kaikkea tutulta pohjalta, sillä pääosa pelaajarungosta on edelleen kasassa. Harjoitusotteluita Avs on pelannut kaksi kappaletta, joista toisessa tuli 4-3-tappio viime kevään pudotuspelipari Golden Knightsille ja viimeisimmässä voitto Minnesota Wildista lukemin 6-4.

Nashville Predatorsin hyökkääjiltä odotetaan onnistumisia, Eeli Tolvanen yrittää vakiinnuttaa paikkansa kokoonpanossa

22-vuotiaalle Eeli Tolvaselle tuleva kausi on iso näytön paikka. Predatorsin ykkösvaraus on saamassa ison näytön paikan joukkueen kokoonpanossa. Suurin syy on viime kauden jälkimmäisessä puoliskossa, jolloin Tolvanen sai paljon onnistumisia. Tämä palkittiin myös valinnalla Leijonien olympiajoukkueeseen.

15 minuutin peliaikakeskiarvolla pelannut Tolvanen paukutti 11 maalia, vaikka hän oli vasta kahdeksanneksi eniten peliaikaa saanut hyökkääjä. Etenkin ylivoimalla Tolvanen oli oivallinen täsmäase, sillä tuolloin maaleja syntyi 6. Kokonaissaldo oli 11+11=22, yhteensä 40 ottelussa.

Tolvanen mielletään erityisesti maalintekijäksi, mutta nuoren miehen pelissä on paljon muutakin. Predatorsin päävalmentaja John Hynes kiitteli erityisesti suomalaishyökkääjän taitoa kamppailutilanteissa, ja kehui Tolvasen peliälyä.

– Valmennus on tehnyt kanssani todella hyvää työtä. He näyttivät minulle videolta asioita, joita minun pitäisi parantaa, ja antoivat samalla vapauden pelata omaa peliäni kärkipelaajien kanssa, Tolvanen sanoi Nashville Postille viime kevään kynnyksellä.

Nashvillen viime kausi oli siitä erikoinen, että hyökkääjät eivät saaneet itsestään parasta potentiaalia irti. Joukkueen paras pistemies oli nimittäin virtuoosimainen luistelija, puolustaja Roman Josi.

Joukkueen managerilla on selkeä näkemys tulevaa kautta ajatellen.

– Meidän on uskottava todella vahvaan puolustamiseen, johon pohjautuen pystymme antamaan kärkipelaajillemme sekä muille, kuten Tolvaselle, mahdollisuuden loistaa kentän molemmissa päädyissä, Predatorsin GM David Poile sanoi Tennessean-lehdelle syyskuun alussa.

Toinen kiinnostava seurattava on joukkueen veskariosasto, Juuse Saroksen kantaessa päävastuun, Pekka Rinteen lopetettua ansiokkaan uransa viime kauteen.

Voisiko Tolvanen olla valmis jopa kärkiketjuihin tulevalla kaudella? Se olisi hänen kaltaiselleen pelaajalle arvokasta, sillä peliaikaa tulisi enemmän ja Tolvanen saisi nauttia taitavampien kavereiden seurasta.

Etenkin erittäin keskinkertaisen kauden pelannut ja kahdeksan miljoonan dollarin sopimuksella operoivan Matt Duchenen paikka kahdessa ensimmäisessä ketjussa ei ole enää kiveen hakattu, jos nuoremmat pelaajat nostavat tasoaan hänen takanaan.

Kauden 2021-22 tärkeät päivät

Ma 21.3. – Pelaajasiirtojen takaraja (klo 22 Suomen aikaa)

Pe 29.4. – Runkosarjan viimeinen päivä

Ma 2.5. – Pudotuspelit alkavat

To 30.6. – Viimeinen mahdollinen Stanley Cup -finaalipäivä

To 7.7. – 2022 NHL Draftin ensimmäinen kierros

Pe 8.7. – 2022 NHL Draftin kierrokset 2-7

Ke 13.7. – Vapaiden pelaajien markkinat aukeavat (klo 19 Suomen aikaa)

Kauden ensimmäiset ottelut pelataan 13.10.2021, aamuyöstä Suomen aikaa.

Lähde: nhl.com

SUOSITUIMMAT