Nuorisoväkivalta kasvaa – poliisi tiivistää valvontaa



Lounais-Suomen poliisi on aktiivisilla toimillaan pystynyt vaikuttamaan yleisten paikkojen turvallisuuteen. Järjestyshäiriöihin liittyvä rikollisuus yleisillä paikoilla on selvästi vähentynyt Lounais-Suomessa, etenkin Satakunnassa. Samalla alle 15-vuotiaat käyttäytyvät yhä väkivaltaisemmin. 

Vuonna 2024 niin pahoinpitelyt, ryöstöt kuin vahingonteot yleisillä paikoilla vähenivät selvästi edellisvuoteen verrattuna.

Suurin muutos näkyy pahoinpitelyissä, kun vuosien negatiivinen kehitys kääntyi ja vuoden 2023 tilastohuippu taittui parempaan suuntaan: yleisten paikkojen pahoinpitelyrikokset Lounais-Suomessa vähenivät 16 prosenttia.

– Tämä on tavoiteltu käänne. Olemme seuranneet tarkasti tilanteen kehitystä ja tilannekuvan perusteella suunnanneet toimintaamme analysoimamme valvontatarpeen mukaisesti. Syksystä 2022 lähtien olemme panostaneet näkyvään valvontaan alueemme isoimpien kaupunkien keskustoissa, mikä nyt näkyy tilastoissa, arvioi poliisipäällikkö Risto Lammi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Yleisillä paikoilla tapahtuneet ryöstöt vähenivät edellisvuodesta yhdeksän prosenttia ja vahingonteot kolme prosenttia.

Alueen suurista kaupungeista turvallisuustilanne on kohentunut voimakkaimmin Porissa, missä pahoinpitelyjä ja ryöstöjä kirjattiin jopa 26 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Alle 15-vuotiaiden väkivaltarikokset yhä kasvussa

Poliisi on tehostanut laaja-alaisesti myös toimia erityisesti lasten ja nuorten rikollisuuden torjumiseksi. Siitä huolimatta alle 15-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset ovat yhä kasvussa: viimeisten kuuden vuoden kuluessa määrä on lähes nelinkertaistunut.
Vuonna 2024 Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin 778 alle 15-vuotiaan tekemää epäiltyä väkivaltarikosta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä joka kolmas tapahtui Turussa.

– Kuudessa vuodessa Turussa tapahtuneiden epäiltyjen väkivaltarikosten määrä on yli viisinkertaistunut. Kehitys on ollut todella hälyttävää – joskin kiivain kasvutahti näyttäisi talttuneen, sanoo valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, rikosylikomisario Taina Holstila.

Vuosina 2020–2023 alle 15-vuotiaiden väkivaltarikokset lisääntyivät keskimäärin 47 prosentin vuosivauhdilla. Viime vuonna kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 13 prosenttia.

Tilastoissa on suuria alueellisia eroja. Samalla, kun Varsinais-Suomessa alle 15-vuotiaiden tekemien väkivaltarikosten määrä on jatkanut surullista nousuaan, Satakunnassa vastaavat rikokset ovat vähentyneet neljänneksellä (-21 %).

Kouluyhteistyötä tiivistetään, valvontaa tehostetaan

Tänä vuonna poliisi tiivistää ja lisää koulujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Myös nuorten tekemien rikosten kokonaisvaltaista seurantaa tehostetaan entisestään.

– Tilannekuva nuorten rikollisuuden osalta on jo parantunut. Valvontaa on pystytty kohdentamaan entistä tietojohtoisemmin oikeisiin paikkoihin ja tarvittavia toimia on kohdistettu entistä tehokkaammin rikoksilla oirehtiviin nuoriin, kuvailee ylikomisario Marja Kiiski Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä.

Koko poliisilaitoksen henkilöstö osallistuu ja sitoutuu kukin omilla tehtäväalueillaan nuorisorikollisuuden ennalta estämiseen.

– Hyödynnämme laissa säädettyjä toimenpiteitä, panostamme valittujen kohteiden tehostettuun valvontaan ja jalkaudumme aktiivisesti lasten ja nuorten pariin. Valvontaa tehostetaan eri muodoissaan alueilla, missä yleisten paikkojen turvallisuuden ylläpitäminen on osoittautunut erityisen tarpeelliseksi, Kiiski listaa.

Puukotuksiin ja ampumiseen liittyvät tehtävät vähentyneet

Yleisten paikkojen turvallisuudesta kertovat myös polisiin rikostilastot toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta yleisillä paikoilla. Tapauksia oli Lounais-Suomessa viime vuonna reilut 300. Määrä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla.

Eniten hallussapitorikoksia kirjataan puukoista, putkista ja erilaisista astaloista. Vakavissa väkivaltarikoksissa tekovälineenä on useimmiten teräase tai ampuma-ase.

Puukotuksiin liittyviä hälytystehtäviä oli 111, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja 58 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

Ampumiseen liittyvät hälytystehtävät ovat vähentyneet vuodesta 2021 noin 40 prosenttia, ja määrä on vakiintunut noin 30 tehtävään.

Viime vuonna kolmasosa tehtävistä oli oikeita ampumistilanteita, toinen kolmasosa liittyi itsetuhoisuuteen. Joukossa oli kaksi vahinkotilannetta ja loput liittyivät ilmakiväärin holtittomaan käyttöön.

Nostoja vuoden 2024 tilastoista

Lounais-Suomen poliisilaitos järjesti 5. helmikuuta mediatilaisuuden, jossa käsiteltiin yleisten paikkojen turvallisuutta sekä nuorisorikollisuuden torjuntaa. Tässä muutamia nostoja vuoden 2024 tilastoista:

o    Kaikkien väkivaltarikosten kokonaismäärä Lounais-Suomessa laski edellisvuodesta yli 11 prosenttia.
o    Törkeät pahoinpitelyt Lounais-Suomessa vähenivät 23 prosenttia.
o    Vuonna 2024 kirjattiin 10 henkirikosta, kun vuonna 2023 niitä oli 5.
o    15–17-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset pysyivät edellisvuoden tasolla.
o    18–20-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset vähenivät 14 prosenttia.
o    Satakunnassa alle 21-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset (ml. ryöstöt) vähenivät kaikissa ikäryhmissä, keskimäärin 11 prosenttia.
o    Ampuma-aserikokset vähenivät 24 prosenttia. Pidemmän aikavälin tarkastelussa viime vuosi oli tilastollisesti alhaisin peräti 14 vuoteen.
o    Lievät ampuma-aserikokset kasvoivat 20 prosenttia. Kyse on sakolla rangaistavasta teosta. Suurin osa epäillyistä on 21–30-vuotiaita.

SUOSITUIMMAT