Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut hälyttävästi. STTK nostaa uudessa Policy Briefissään esiin huolensa siitä, että 15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut yli 5000 nuoreen, kun vuonna 2007 luku oli vain noin 400. Myös työttömyyden kesto on syventynyt.
Yli tuhat nuorta ilman töitä kahden vuoden ajan
– Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on yli kymmenkertaistunut alle 20 vuodessa. Ilmiö on huolestuttava sekä yksilöiden että yhteiskunnan näkökulmasta. Suomella ei ole tähän varaa, toteaa STTK:n ekonomisti Tom-Henrik Sirviö.
Erityisen vakavaksi tilanteen tekee se, että aiemmin vuoden mittaisiksi jääneet työttömyysjaksot ovat pidentyneet: tällä hetkellä yli 1000 nuorta on ollut työttömänä vähintään kaksi vuotta.
Työ on perusoikeus – mutta ei kaikille?
Suomen perustuslaki takaa oikeuden työhön, mutta Sirviön mukaan pitkäaikaistyöttömyyden kasvu kyseenalaistaa tämän oikeuden toteutumisen.
– Työn on oltava oikeus myös nuorille. Aiemmat toimet, kuten nuorisotakuu, eivät ole toimineet riittävän tehokkaasti, Sirviö arvioi.
Lue myös: Suomi tarvitsee kiireellisiä toimia koulutustason nostamiseksi
Työtakuu ja uusi valtionyhtiö voisivat auttaa
STTK esittää ratkaisuksi nuorisotakuun uudistamista tai täysin uutta työtakuumallia, joka kohdistuisi erityisesti pitkäaikaistyöttömiin nuoriin. Lisäksi ehdotetaan uudenlaista työllistämiseen keskittyvää valtionyhtiötä – niin sanottua Työkanava 2.0:aa.
– Tarvitsemme uudenlaista rakennetta, joka luo aidosti polkuja työelämään, Sirviö toteaa.
Palkkatuen merkitys on keskeinen
Yksi tärkeimmistä keinoista olisi palkkatuen kehittäminen ja laajentaminen, etenkin julkisella sektorilla.
– Palkkatukea voidaan käyttää tehokkaammin siirtymänä kohti pysyvämpää työllistymistä, Sirviö esittää.
Työllisyyspalveluiden resurssien turvaaminen ja räätälöidyt tukipalvelut nuorille ovat myös keskeisiä toimia tilanteen parantamiseksi.