Ympäristöministeriön työryhmän tänään julkaistut suositukset muutoksiksi kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle myönnettyihin tukiin nostaisivat uusien opiskelija-asuntojen vuokria väistämättä ja paljon. Vuokrien nousu olisi sietämätöntä korkeakouluopiskelijoille, joiden toimeentulo on muutenkin ennennäkemättömien leikkausten kohteena.
Työryhmän suositusten mukaan erityisryhmien investointiavustusta ei enää tulevaisuudessa olisi käytettävissä valtaosalle opiskelija-asunnoista ja korkotukilainan kesto lyhenisi 40:stä 30 vuoteen. Muutokset tarkoittavat, että suurempi osa opiskelija-asuntoinvestoinnista on maksettava takaisin opiskelijoiden vuokrista nykyistä lyhyemmässä ajassa. Toimet nostaisivat opiskelija-asuntojen vuokria väistämättä ja paljon. Vuokrien nousun tasoa ja aikataulua on vaikea arvioida, eikä työryhmäkään valitettavasti ollut tehnyt tästä laskelmaa.
Samaan aikaan opiskelijoiden etuudet on jäädytetty ja ne ovat suorien leikkausten kohteena. Tulevaisuudenkuva näyttää nyt siltä, että opiskelijoiden toimeentulo heikkenee, mutta vuokrat nousevat nopeasti.
”Rahamuotoisten etujen laahatessa kustannuskehityksen perässä, tulee opiskelijoiden asuntotarjontaan panostaa ja vuokrakulujen nopeita nousuja välttää. Erityisesti nyt, kun opintoraha ja pian käyttöön tuleva opintotuen asumislisä eivät ole sidottuina elinkustannusindeksiin, on kohtuuhintaisten asuinkulujen turvaaminen erityisen tärkeää”, SAMOKin hallituksen jäsen Taru Kyllönen kommentoi.
SAMOK ja SYL pitävät myönteisenä sitä, että työryhmä on halunnut turvata opiskelija-asuntojen tuotannon tulevaisuudessa. Myös ympäristöministeri Mykkänen korosti sen tärkeyttä puheenvuorossaan, mikä ansaitsee kiitoksen. Suosituksiin sisältyvä opiskelija-asunnoille myönnettävän korkotukilainan määrän nostaminen 100 prosenttiin turvaisi uusille opiskelija-asunnoille riittävän rahoituksen ja täyttäisi Orpon hallituksen toteuttaman investointiavustuksen leikkauksen aikaansaaman loven. Valitettavaa on, että rahoitusvaje tulee näin täytetyksi pienituloisten opiskelijoiden kustannuksella.
”Toivomme edelleen syvästi ja perustellusti, että merkittävä osa opiskelija-asuntojen rahoituksesta turvattaisiin investointiavustuksella. Siten opiskelija-asuntojen vuokrat pystyttäisiin pitämään kohtuuhintaisina myös tulevina vuosikymmeninä. Uusista opiskelija-asunnoista ei saa tehdä liian kalliita opiskelijoille! Jokaisella opiskelijalla tulisi olla mahdollisuus asua maksukyvyn mukaisessa asunnossa”, SYLin hallituksen jäsen Maria Saita linjaa.