Pyöräilijöitä näkyy liikenteessä yhä enemmän parempien kelien myötä. Jotta kaikkien turvallinen liikkuminen voidaan varmistaa, on aika kerrata sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden väistämissäännöt.
Liikennesääntöjä tulee kerrata tasaisin väliajoin, sillä niihin on tullut vuosien saatossa muutoksia ja teiden varsille on ilmestynyt uusia liikennemerkkejä. Tämän takia Autoliitto on tehnyt oheiset kaksi videota, joilta voi kerrata keskeisimmät väistämissäännöt sekä autoilijan että pyöräilijän näkökulmasta.
Pyörätien ja ajoradan risteys
Pyörätien ja ajoradan risteyksessä pyörätiellä ajavan pyöräilijän on väistettävä molemmilta sivuilta ajorataa pitkin lähestyviä ajoneuvoja, ellei näillä ole väistämismerkkiä.
Jos ajorataa pitkin lähestyvillä on väistämismerkki, ajoradalla ajavan on väistettävä pyöräilijää. Väistämismerkkejä ovat kärkikolmion lisäksi STOP- ja väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkit.
Erinomainen lisä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon!
Kääntyvä ajoneuvo
Kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää siitä riippumatta, käyttääkö pyöräilijä tien ylitykseen suojatietä vai pyörätien jatketta.
Suojatiesääntö koskee myös pyöräilijää
Ajoneuvolla – siis myös polkupyörällä – risteävää suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että pysäyttäminen onnistuu tarvittaessa. Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.
Suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa tai raitiovaunua ei saa pyörälläkään ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää vapaata kaistaa tai suojakoroketta.
– Tämän säännön noudattamisessa on edelleen paljon parannettavaa niin autoilijoilla kuin pyöräilijöillä. Erityisesti autolla tämän säännön rikkominen on erittäin vaarallista, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.
Tarkkana pysäkkien kohdalla
Pyöräilijän on annettava esteetön kulku linja-autosta tai raitiovaunusta poistuville sekä niihin nouseville matkustajille. Käytännössä tämä edellyttää tilanteeseen sopivaa nopeutta, huolellista havainnointia ja tarvittaessa myös pysähtymistä.
Myös linja-autoon tai raitiovaunuun nousevien ja niistä poistuvien on syytä tarkkailla sivustoja huolellisesti varmistuakseen siitä, että heitä todella aiotaan väistää.
Voita Gigantin 50 euron lahjakortti!
Pyörätieltä ajoradalle
Siirtyessään pyörätieltä ajoradalle, esimerkiksi pyörätien päättyessä, on pyöräilijän pääsääntöisesti väistettävä ajoradan liikennettä.
Ajoradalla pyöräiltäessä noudatetaan samoja väistämissääntöjä kuin muutkin siellä ajavat ajoneuvot. Esimerkiksi tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta lähestyvää.
– Kaikkien on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että onnettomuuksia pitää aina välttää siitä riippumatta, onko väistämisvelvollinen vai ei. Ihmiset tekevät virheitä, joten omista ’oikeuksista’ pitää olla valmis luopumaan tarvittaessa. Hyvä lähtökohta on ajatella, että liikenteessä ei ole oikeuksia, vaan velvollisuuksia, Vesalainen muistuttaa.
Lähde: Autoliitto