Osaatko pestä autosi oikein? Lue täältä kattava ohjepaketti



Suomalaiset ovat ahkeria autojensa siivoajia, mutta tekevätkö he sen niin, että lopputulos on paras mahdollinen?

Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan suurin osa autoilijoista puhdistaa autonsa niin sisältä kuin ulkoa vähintään kahdesti vuodessa, ja moni luottaa jopa kuukausittaisiin siivouksiin. Autoa siivotessa on kuitenkin hyvä muistaa, että oikeat työvälineet tekevät urakasta monin verroin helpomman ja lopputuloksesta paremman.

Kesän startti on loistava aika huoltaa ja puhdistaa auto hyvään kuntoon. Kesä ei kuitenkaan ole ainoaa aktiivista autonsiivousaikaa Suomessa, sillä Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan useimmat autoilijat puhdistavat autonsa sekä sisältä että ulkoa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Suomalaisten autoissa pulloja ja nenäliinoja

Autoklinikan teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 34 prosenttia kertoo siivoavansa auton sisätilat 2–3 kuukauden välein. Hieman pienempi osuus, 31 prosenttia, taas tekee sisäsiivoukset puolen vuoden välein. Viidennes autoilijoista kehaisee siivoavansa auton sisätilat vähintään kerran kuussa ja 14 prosenttia toteaa siivouksen tapahtuvan kerran vuodessa tai harvemmin.

Yleisimpiä auton sisätiloihin jääviä roskia ovat tyhjät pullot ja tölkit (19 prosenttia), käytetyt nenäliinat (15 prosenttia) ja muut roskat (27 prosenttia). 55 prosenttia vastanneista vannoo, että autossa ei ole lainkaan roskia.

– Korjaamoillemme saapuvien autojen perusteella kyselyn tulokset vaikuttavat osuvilta. Mikäli autonsa sisätilat haluaa tehokkaasti kesäkuntoon, suosittelen valitsemaan oikeat työkalut eri pinnoille. Kovat pinnat ja kojetaulut puhdistuvat mikrokuituliinalla ja puhdistusaineella, suurimmat roskat lähtevät imurilla, sekä kankaiset että muoviset matot voi pestä, kangaspenkit kannattaa harjata, ja nahkaiset penkit taas voi pyyhkiä rätillä sekä käsitellä perään nahanhoitoaineella, Marko Tuokko Autoklinikalta kertoo.

– Lisäksi jo ihan liikenneturvallisuuden vuoksi on suositeltavaa pyyhkiä tuulilasin sisäpinta, mutta sille tulisi varata oma lasinpuhdistusaineensa. Vanhan kansan nikseistä voin myös kokemuksesta todeta, että tuulilasille suihkutetun puhdistusaineen pyyhkiminen sanomalehdellä todellakin toimii, sillä lehti irrottaa hyvin rasvan ja lian lasista, Tuokko jatkaa.

Ulkopintojen pesussa pesuaineiden valinta on kaikki kaikessa

Auton ulkopinnat puhdistetaan Autoklinikan kyselyn perusteella useammin kuin sisätilat. Jopa 37 prosenttia vastanneista kertoo pesevänsä auton ulkopinnat 2–3 kuukauden välein ja 30 prosenttia kerran kuussa. 14 prosenttia pesee autonsa useita kertoja kuussa ja tasan viidennes vastanneista tyytyy puolen vuoden tai vuoden pesuväleihin.

Auton ulkopintojen pesussa hyvän tuloksen takaa vain oikeiden pesuaineiden valinta. Auton eri pinnoille kertyy liikenteessä hyvin erilaisia pinttymiä, jotka vaativat kukin oman lähestymistapansa:

  • Pienpoistoaine: Irrottaa tehokkaasti sitkeät epäpuhtauskerrostumat, jotka muodostaa muun muassa asfaltista irtoava piki.
  • Raudanpoistaja: Liuottaa jarruista ja nastarenkaista irtoavat metallijäämät, jotka näkyvät erityisesti auton vaaleilla pinnoilla pieninä ruosteenomaisina pisteinä. Tehoaa myös vanteisiin kertyvään jarrupölyyn.
  • Hyönteistenpoistoaine: Irrottaa parhaiten kuivuneet hyönteistahrat auton keulasta ja tuulilasista.

– Pähkinänkuoressa: parhaan tuloksen saat, kun käytät oikeita puhdistusaineita ohjeiden mukaan. Mikäli itsenäinen ja huolellinen pesu kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti hankkimaan kahdesta kolmeen täsmäainetta, sillä niillä erilaiset epäpuhtaudet ja pinttymät suorastaan sulavat pois. Samalla on tietysti tärkeää kiinnittää huomiota valittujen puhdistusaineiden ympäristöystävällisyyteen ja tarvittaessa hoitaa auton pesu erillisellä pesupaikalla oman pihan sijaan, Tuokko vinkkaa.

– Auton kesäsiivous on samalla loistava mahdollisuus laittaa tavarasäilytysasiat kuntoon. Pienet esineet kannattaa järjestää fiksusti auton taskuihin ja kannellisiin lokeroihin, ja isot matkatavarat tulisi aina pakata takakontin puolelle tarpeen mukaan liinoilla kiinnitettyinä. Näin vähennät huomattavasti riskitekijöitä äkkipysähdys- tai onnettomuustilanteissa, Tuokko muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin helmikuun 2020 aikana koko Suomen alueella sähköisenä kyselynä.

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT