Vähän väliä poliisi varoittaa erilaisista huijauksista ja media nostaa tapauksia esiin muutenkin. Huijausviidakko on kuitenkin niin moninainen, että siinä on vaikea pysyä kärryillä.
Nyt Itä-Suomen poliisi on julkaissut seitsemän kohdan listan, joka on helppo hahmottaa. Siinä on ihan konkreettisia esimerkkejä, miten suomalaisilta on onnistuttu huijaamaan rahaa netissä.
Karmeinta listassa on se, että kyseiset esimerkit on otettu tapauksista, joita Itä-Suomen poliisi on saanut tutkittavakseen pelkästään viimeisen viikon aikana.
Alla olevaa listaa lukiessa alkaa tulla olo, että jos ei ole itse jotain oma-aloitteisesti tilaamassa tai ostamassa tai omasta ideastaan johonkin kirjautumassa, niin kannattaa aina olla epäluuloinen.
Lumoavia hopea- ja kultatuotteita. Ostamalla meiltä tuet kotimaista työtä.
- Asianomistaja huijattiin maksamaan laulaja Jannika B:n jäsenkortista 13 200 euroa mm. saksalaiselle tilille.
- Asianomistaja sai huijaussoiton Osuuspankin kyberturvan nimissä ja siirsi 70 000 euroa huijaustileille.
- Asianomistajaa huijattiin rakkauspetostyylillä, ja rikollinen sai asianomistajalta 9 100 euron arvosta Apple-lahjakortteja.
- Asianomistajaa huijattiin siirtämään suomalaiselle ja ulkomaalaiselle tilille lähes 8 000 euroa esiintymällä asianomistajan poikana, jolta ”puhelin on rikki ja numero on vaihtunut”.
- Asianomistajalle soitettiin poliisina esiintyen, ja asianomistaja siirsi 50 000 euroa kotimaisille tileille.
- Asianomistaja sai Omaveron nimissä viestin, jonka linkin kautta hän antoi verkkopankkitunnuksensa. Tililtä hävisi yli 80 000 euroa.
- Asianomistajalle soitettiin Nordean työntekijänä esiintyen, ja asianomistaja kirjautui ohjeiden mukaan verkkopankkiin. Tililtä lähti 5 000 euroa.