Tehyn ja OAJ:n edustajat keskustelivat MTV:n Uutisaamussa alojensa erittäin huolestuttavista tilastoista.
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn kyselyn mukaan erikoissairaanhoitajista peräti 90 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kyselyyn vastanneista opettajista puolestaan 57 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa viimeisen vuoden aikana.
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos ja Tehyn johtaja Sari Viinikainen totesivat MTV:n Uutisaamussa, että koronatilanne on vaikeuttanut töitä molemmilla aloilla, mutta muitakin ongelmia on.
Viinikaisen mukaan erikoissairaanhoidon ongelmana ovat työskentelyolosuhteet sekä se, että palkka ei vastaa työn vaativuutta. Hän korostaa, että alan vaihtamista suunnittelevien prosenttiluku on sitä suurempi, mitä nuoremmasta työntekijästä on kyse, sillä korkeasti koulutetuille työntekijöille on tarvetta myös muilla aloilla. Viinikaisen mukaan vaativa ja henkisesti sekä fyysisesti raskas työ alhaisella palkalla ajaa sairaanhoitajat suunnittelemaan alan vaihtamista.
OAJ:n Lindroos pitää opettajien kyselyn tulosta hätkähdyttävänä, sillä hänen mukaansa alkukesästä tehdyssä vastaavan tyyppisessä suppeammassa kyselyssä luku oli 20–30 prosentin luokkaa. Lindroos arvelee, että varsinkin uransa alkuvaiheessa oleville työntekijöille ”työn todellisuus on iskenyt päälle”.
Lindroosin mukaan opettajien alalla tyytymättömyyteen on vaikuttanut alhainen palkka sekä työnkuvan muuttuminen siten, että opettajan perustehtävien rinnalle on tullut paljon erilaisia mm. kehittämiseen ja hallintoon liittyviä projekteja. Kun opettajien aika menee paljolti muuhun kuin opetustehtäviin, he kokevat riittämättömyyttä.
Lähde ja koko haastattelu: MTV Uutiset
Kuvituskuva: Pixabay