Pitkittynyt talvimyrsky on aiheuttanut lukuisia kuolemia – tuhannet ilman sähköä


Pitkittynyt talvimyrsky koettelee ihmisiä kuin äkillinen ilmastonmuutos The Day After Tomorrow -elokuvassa. Katastrofaaliset olosuhteet ovat vaatineet paljon ihmishenkiä.

Karmeimmat olosuhteet ovat tapahtuneet Buffalon ympäristössä ja New Yorkissa, missä lunta satoi jopa yli metrin verran sunnuntaiaamuna. Lumisateet ja lumimyrskyt tekivät tiet ajokelvottomiksi, sähkötolpat jäätyivät ja yli tusina ihmistä kuoli, raportoivat Erie Countyn viranomaiset.

Olosuhteet helpottivat hieman sunnuntaina, jolloin pelastushenkilöstö pääsi toimimaan ja he näkivät samalla ongelman laajuuden.

New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul kutsui sääolosuhteita ”tuhoisimmaksi myrskyksi Buffalon historiassa” sen voiman ja keston vuoksi.

– Se on eeppisen mittasuhteen kriisi, Hochul kommentoi CNN:n Paula Reidille sunnuntaina.

Kuluneen viikon aikana talvimyrsky toi vaarallisen kylmät lämpötilat, lumimyrskyt ja rannikon tulvat lähes koko Yhdysvaltoihin, tuhoten ihmisten joulusuunnitelmat. Sunnuntaiaamuna yli 55 miljoonaa ihmistä oli alueella, jolla tuuli oli vaarallisen kylmää, ja jäätymisvaroituksia annettiin useille alueille etelässä.

Kylmät pakkaset valloittivat maan itäosasta peräti kaksi kolmasosaa. Joissakin kaakkoisen, keskilännen ja itärannikon suurimmissa kaupungeissa oli kylmin joulu vuosikymmeniin. Floridassa on kylmin joulukuun 25. päivä sitten vuoden 1983. New Yorkissa oli myös ennätyksellisen kylmiä lämpötiloja jouluaattona useissa paikoissa, mukaan lukien JFK:n ja LaGuardian lentokentät. Keskuspuiston ylin lämpötila oli -9,4 astetta, mikä on toiseksi kylmin joulukuun 24. päivä ainakin 150 vuoteen National Weather Servicen mukaan.

Noin 250 000 kodissa ja yrityksessä ei ollut sähköä sunnuntaina keskipäivän tienoilla. Myrskyn alkamisen jälkeen katkosten määrä on ajoittain ylittänyt miljoonan avuntarvitsijan lukeman. Olosuhteet helpottivat hieman sunnuntaina, jolloin pelastushenkilöstö pääsi ulos ja näki ongelman laajuuden.

– Tiedämme, että on ihmisiä, jotka ovat olleet jumissa autoissaan yli kaksi päivää, Erien piirikunnan johtaja Mark Poloncarz sanoi sunnuntaina. Kodeissa on ihmisiä, joiden lämpötila on pakkasen puolella.

Myös voimalat ovat olleet pulassa kovan käytön vuoksi. Etenkin USA:n itäisillä alueilla ihmisiä on pyydetty säännöstelemään sähkön käyttöä, sillä laitosten tuotantokapasiteetti on ollut erityisen kovilla.

Myös julkinen liikenne on kärsinyt, veden kanssa ongelmia

Texasin sähköpula sai Yhdysvaltain energiaministeriön julistamaan hätätilan perjantaina. Tuolloin osavaltion energiantoimittaja sai luvan ylittää ympäristöpäästönormit, kunnes energiankulutus laskee.

Jacksonissa Mississippissä kylmät lämpötilat ovat haitanneet yrityksiä korjata myöhään lauantaina tapahtunutta suurta vesijohtokatkoa, joka on aiheuttanut asukkaiden vedenpaineen laskun.

– Olemme kiitollisia huoltohenkilökunnalle, jotka kestävät näitä kylmiä lämpötiloja tänä jouluaattona ja pyrkivät palauttamaan asukkaiden vedensaannin. Heidän uhrauksensa ei jää huomaamatta, ja sitä arvostavat paitsi tämä hallinto, myös jokainen asukas, jota se koskee, kerrotaan tiedotteessa.

Julmat sääolosuhteet ovat myös vaikeuttaneet matkustamista kiireisen lomaviikonlopun aikana: perjantaina on peruttu yli 5 000 lentoa, lauantaina yli 3 400 lentoa ja joulupäivänä yli 2 800 lentoa.

New Yorkissa kirjatuista 17 säähän liittyvästä kuolemantapauksesta 16 oli Erien piirikunnassa, ja yksi oli Niagaran piirikunnassa raportoitu kuolemaan johtava hiilimonoksidimyrkytys. Kaikkiaan sään uhreja on tiedossa vähintään 37 kappaletta.

Mark Poloncarz kertoi, että noin 500 autoilijaa jäi jumiin ajoneuvoihinsa perjantai-iltana ja lauantaiaamuna, huolimatta myrskyn aikana annetusta läänin ajokiellosta. Kansalliskaartin joukot oli kutsuttu pelastamaan ajoneuvoihin juuttuneita ihmisiä.

Voimakkaat tuulet arktisen kylmärintaman takana johtavat järvialueiden lumimyrskyihin. Lumimyrskyvaroitukset, talvimyrskyvaroitukset ja talvisääilmoitukset peittävät suuren osan Keskilännen yläosasta, Suurten järvien alueesta ja Ohion laaksosta. Vuorokauden aikana odotetaan 20–40 senttiä lisää lunta, mutta myrskyn odotetaan hiljalleen heikkenevän.

Myös tuulet ovat olleet vaarallisen voimakkaita, sillä puhuri on yltynyt puhaltamaan enimmillään lähes 100 kilometrin tuntivauhtia.

Lähde: CNN
Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT