Poliisi on alkanut torstaista lähtien laskuttaa virka-avusta. Ylen mukaan maksuasetus on ollut voimassa jo vuodesta 1994 lähtien, mutta sitä ei ole aiemmin käytetty.
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoi Ylelle, että aiemmin on toimittu ”ehkä turhan huolimattomasti”.
– Asetuksen mukaan poliisi on velvollinen laskuttamaan virka-avusta, Arvelin totesi.
Suurin osa poliisin virka-aputehtävistä koskee mielenterveyspotilaita tai lastensuojelua. Poliisi laskuttaa nyt osasta muille viranomaisille tai yksityisille ihmisille antamastaan virka-avusta, esimerkiksi lastensuojeluviranomaisten tai eläinlääkärin tarvitsemasta virka-avusta. Apua tarvitaan myös esimerkiksi turvaamaan terveydenhuoltohenkilöstöä tai yksityishenkilöiden tapauksissa, joissa esimerkiksi parisuhteen eron jälkeen yksi osapuoli estää toista hakemasta omaisuuttaan. Mielenterveyspotilaisiin tai ulosottoon liittyvät tehtävät pysyvät edelleen maksuttomina.
Ylen mukaan poliisi vastaanottaa vuosittain noin 70 000 virka-apupyyntöä, joista noin puolesta aletaan nyt laskuttaa. Arvelin korostaa, että laskutus kattaa virka-avusta syntyvät poliisin kulut, koska kyseinen partio on pois poliisin varsinaisesta työstä.
Laskutus perustuu poliisin omakustannusarvoon. Esimerkiksi yhden tunnin omakustannusarvio kahdelta poliisilta ja poliisiajoneuvolta on 165 euroa.
Poliisi arvioi virka-avusta laskuttamisen tuovan valtion kassaan vuosittain 2–3 miljoonaa euroa.
Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen yllättyi suuresti kuullessaan käyttöön otetusta laskutuksesta. Hännisen mukaan kyse ei ole suurista rahamääristä, mutta toimenpide kasvattaa byrokratiaa.
– Viranomaisten välinen laskujen lähettäminen on turhaa työtä, Hänninen totesi Ylelle.
Lähde: Yle