Poliisilta iso varoitus: Varo huijauspuheluita – älä anna pankkitunnuksia kenellekään



Poliisi muistuttaa, että omia verkkopankkitunnuksia tai luottokorttitietoja ei pidä antaa kenellekään puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai keskustelukanavissa.

– Kahden edellisen viikon aikana on itäsuomalaisilta onnistuttu huijaamaan isoja summia rahaa, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.

Leinonen tähdentää, että omia verkkopankkitunnuksia tai luottokorttitietoja ei pidä antaa kenellekään puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai keskustelukanavissa. Poliisi, pankkien edustajat tai operaattorit eivät kysy asiakkailta pankkitunnuksia puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai keskustelualustoilla.

Leinosen kertoo, että liikkeellä on paljon erilaisia huijauksia, joissa uhrille lähetetään tekstiviesti tai sähköpostia. Viesteissä tai posteissa kerrotaan, että vastaanottajalle on tulossa veronpalautusta tai vastaanottajalla on maksamaton sakko tai saapuva postilähetys tai operaattori on vaihtamassa asiakkaan SIM-korttia. Näissä viesteissä on mukana linkki, jonka kautta asiaa pyydetään hoitamaan.

– Näitä viestien mukana tulevia linkkejä ei pidä mennä avaamaan, vaan viestit pitää poistaa, Leinonen neuvoo.
Leinosen mukaan liikkeellä on myös huijauspuheluita, joissa tarkoitus on jollain tavoin säikäyttää uhria, että hänen pankissa olevat rahat ovat vaarassa tai hänen nimissään on haettu lainoja. Tämän jälkeen järkyttyneelle uhrille uskotellaan, että rahojen pelastaminen tai lainojen peruuttaminen edellyttää sitä, että uhri luovuttaa verkkopankkitunnukset pankkivirkailijana tai poliisina esiintyvälle soittajalle.

Esimerkkejä parin viime viikon aikana tapahtuneista huijauksista

Pari viikkoa sitten kuopiolainen 60-luvulla syntynyt nainen oli saanut puhelun Norwegian pankin virkailijana esiintyneeltä mieheltä, joka oli kertonut, että naisen tiedoilla oli haettu lainoja. Miesääni oli kertonut, että Norwegian Bank oli saanut naisen nimissä tehtyjä lainahakemuksia ja ne pitäisi poistaa. Sitten puhelu oli yhdistetty Osuuspankkiin, jonka virkailijana esiintynyt henkilö oli saanut naisen vakuuttumaan, että kyseessä on oikea pankin virkailija. Puhelun aikana nainen oli antanut pankkivirkailijana esiintyneelle omat verkkopankkitunnuksensa ja sen jälkeen hänen tililtään oli viety noin 50 000 euroa.

Samoihin aikoihin joensuulaiselta niin ikään 60-luvulla syntyneeltä naiselta huijattiin puhelimessa Norwegian pankin ja Osuuspankin virkailijoina esiintymällä verkkopankkitunnukset. Naisen sekä hänen miehensä tileiltä vietiin yhteensä 65 000 euroa.

Viikko sitten maanantaina mikkeliläinen 50-luvulla syntynyt nainen sai puhelun tuntemattomasta numerosta ja soittaja kertoi tässäkin huijauksessa olevansa Norwegian pankista. Tämän jälkeen huijaus eteni, kuten aiemmassa tapauksessa ja naisen sekä hänen miehensä tileiltä oli viety yhteensä yli 65 000 euroa. Lisäksi heidän nimissä oli nostettu luottoja yli 10 000 euron edestä.

Samana päivänä 40-luvulla syntynyt kuopiolainen nainen sai puhelun Oulun Osuuspankin virkailijana esiintyneeltä mieshenkilöltä, joka oli vakuuttavalla ja painostavalla esiintymisellä saanut naiselta hänen verkkopankkitunnukset. Naisen tililtä oli viety 49 000 euroa.

Viime viikon torstaina yläsavolainen 70-luvulla syntynyt nainen oli antanut verkkopankkitunnuksensa miehelle, joka oli esiintynyt Helsingin Osuuspankin virkailijana. Naisen pankkitunnuksilla oli pääsy myös joidenkin muiden henkilöiden tileille ja huijarit saivat saaliikseen yhteensä lähes 89 000 euroa. Tässä tapauksessa uhrilta huijattuja varoja saatiin takaisin noin 40 000 euroa.

Tämän viikon maanantaina joensuulainen 50-luvulla syntynyt nainen sai puhelun mieheltä, joka esiintyi Resuspankin virkailijana. Tässäkin huijauksessa kerrottiin uhrille, että hänen nimissään oli tehty lainahakemuksia ja puhelu yhdistettiin Osuuspankkiin. Osuuspankin virkailijana esiintynyt mies oli saanut naiselta verkkopankkitunnukset, jonka jälkeen naisen omalta tililtä sekä hänen hallinnoimilta kahdelta eri yhdistyksen tileiltä oli viety noin 50 000 euroa.

Näitä kaikkia edellä mainittuja tapauksia tutkitaan törkeinä petoksina tai törkeinä maksuvälinepetoksina.

Mikäli epäilet antaneesi verkkopankkitunnuksesi huijarille, toimi näin

Ole heti yhteydessä omaan pankkiisi ja tee asiasta mahdollisimman nopeasti rikosilmoitus. Mitä nopeammin poliisi saa tiedon huijauksesta, niin sitä paremmat mahdollisuudet poliisilla on pysäyttää huijareiden rahansiirrot ja saada näin osa tai jopa kokonaan huijattu rahasumma palautetuksi.

SUOSITUIMMAT