Polkupyörävarkauksia tehtaillaan eniten kesä-syyskuussa – ja erityisesti heinä-elokuun viikonloppuina, käy ilmi LähiTapiolan vahinkotilastoista.
Vahinkotilastojen mukaan varkausmäärät ovat olleet selvässä kasvussa. Viime vuonna pyörävarkauksien määrä kasvoi yli 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Kysyntä Suomen markkinoilla vaikuttaa pyörävarkauksien määrään. Uutena ilmiönä varkaustilastossa näkyy sähköpolkupyörien yleistyminen.
Varkauksia tapahtuu eniten viikonloppuisin, jolloin niitä on myös paljon liikkeellä. Monet pyöristä on puutteellisesti lukittuna.
– Kesäaikaan polkupyörien kauppa käy kuumana ja tästä kaupasta varkaatkin haluavat osansa, kertoo asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Sähköpyörävarkaudet voimakkaassa kasvussa
Sähköpolkupyörien osuus kaikista varkauksista on vielä pieni, mutta niiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Sähköpyörissä kiinnostaa paremmat ansaintamahdollisuudet – niiden arvo liikkuu tyypillisesti 1 500 eurossa.
Ylipäätään kalliimpia polkupyöriä varastetaan myyntiä varten. Rikolliset tarjoavat varastettuja pyöriä myyntiin, koska niitä ostetaan. Myös ostaja saattaa syyllistyä rikokseen ostamalla varastetun polkupyörän.
Myyjältä tulee pyytää polkupyörän ostokuitti ja tarkistaa myös myyjän henkilöllisyys. Halpa hinta, myyjän kiire, rikkoutuneet lukot, avainten puute ja samalla myyjällä myynnissä olevat useat polkupyörät voivat kieliä pyörän hämärästä alkuperästä. Varastetun polkupyörän myyjä ei usein myöskään osaa kertoa myymänsä polkupyörän ominaisuuksista.
– Polkupyörävarkauksien määrä kasvoi koronavuonna, vaikka rajaliikenne oli erityisen vähäistä. Tämä viittaa siihen, että Suomessa varastetut pyörät myös myydään Suomessa. Itse en ole esimerkiksi havainnut suurta Jopojen määrää naapurimaissa, toteaa Määttänen.
Varaudu polkupyörän varkauteen näin:
- Kun ostat pyörän, laita sen runkonumero ja irrotettavien osien tunnistetiedot talteen. Kirjoita ylös pyörän merkki, malli ja koko. Säilytä ostokuitti.
- Ota pyörästä kuvia. Kuvaa myös mahdolliset erityistuntomerkit, jotka voivat auttaa varkauden selvittelyssä.
- Kiinnitä pyörä aina rungosta lukolla kiinteään esineeseen. Esimerkiksi U-lukko on toimiva vaihtoehto. Lisäksi voit käyttää pyörän kiinteää tai muuta lisälukkoa.
- Mikäli mahdollista, säilytä arvokasta pyörää aina sisätiloissa.
- Ole tarkkana myös pyöräostoksilla! Tietoisesti varastettua tavaraa ostava voi syyllistyä jopa kätkemisrikokseen.
- Pidä kotivakuutus voimassa ja varmista, että sen enimmäiskorvausmäärä on pyörällesi riittävä.
Kuva: Pixabay