Sähköpula on todennäköinen talvella – lue neuvoja ja tärkeää tietoa!



Jokaista suomalaista tarvitaan, jotta sähköä on riittävästi lähestyvänä talvikautena. Paras keino on sähkön omaehtoinen säästäminen. Jokaisen kansalaisen tulee myös varautua sähkökatkoihin. Yhteistyöllä ja joustavuudella selviämme.

Tämän hetken kulutusennusteella sähkön tuonti ja tuotanto ei tule riittämään huippukulutuksen ajankohtina tulevana talvena, ja sähköpula on erittäin todennäköinen tilanne. Sähköpula syntyy, kun sähkön kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin.

Sähkön säästäminen ja käytön ajoittaminen voivat olla ratkaisevassa roolissa sähköpulatilanteiden välttämisessä. Huonelämpötilan alentaminen 1 °C asteella, turhaan palavien lamppujen sammutus ja pesukoneiden käyttö täysinä ovat esimerkkejä, joilla jokainen voi helposti säästää sähköä. Sähköpula ajoittuu todennäköisesti sähkönkäytön kovimpiin tunteihin, joita ovat arkiaamut kello 8–10 ja alkuillat kello 16–20. Sähkön käytön rajoittaminen näinä tunteina voi auttaa välttämään sähkökatkot.

– Jokainen pystyy arjen pienillä teoilla pienentämään sähkönkulutustaan ja sitä kautta voimme välttyä sähkökatkoilta tehopulatilanteessa, neuvoo Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen.

Jos sähköpulatilanne syntyy, on sähköjen katkaisu asiakkailta viimeinen keino välttää koko maan sähköverkon pimeneminen. Ennen sitä teollisuus alentaa sähkönkäyttöään vapaaehtoisiin sopimuksiin perustuen. Jos sähköverkko pimenisi, järjestelmän ylös ajo kestäisi parhaimmillaankin useita tunteja ja riippuen tilanteesta voisi viedä jopa 1–2 vuorokautta. Hallituilla sähkökatkoilla pyritään estämään todella vakavan yhteiskunnallisen ongelman syntyminen.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid hallinnoi tilannetta valtakunnan tasolla ja ohjeistaa sähköverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja. Jos verkkoyhtiö ei onnistu vähentämään sähkön käyttöä toimialueellaan riittävästi, voi kantaverkkoyhtiö Fingrid joutua tekemään rajoitukset itse ja silloin katkosten vaikutusalue on selkeästi laajempi.

Asiakkaita tiedotetaan mahdollisuuksien mukaan katkoista. Sähköverkkoyhtiön viestintäkanavia seuraamalla saa ajankohtaista tietoa. Jos tilanne kehittyy tuntien kuluessa, voidaan antaa yleistä ennakkovaroitusta. Mutta esimerkiksi tärkeän voimalaitoksen tai ulkomaan siirtoyhteyden rikkoutuessa tilanne voi syntyä hyvin nopeasti noin 15 minuutissakin. Tällöin ennakkovaroituksia ei ehditä tehdä. Katkoista tiedotetaan tekstiviesteillä niiden alkaessa ja päättyessä. Järvi-Suomen Energian asiakkaat voivat sähköisen Helmi-asiointipalvelun kautta tilata itselleen maksuttoman tekstiviestipalvelun.

Hallitut sähkökatkot on suunniteltu kestämään noin kaksi tuntia kerrallaan, ja niitä voidaan joutua toistamaan samalle alueelle neljän tunnin välein. Katkojen ulkopuolelle ei voida jättää kuin ainoastaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot, kuten sairaalat ja pelastuslaitokset. Kriittisissä toiminnoissa omat varavoimakoneet varmistavat toimintojen jatkumisen katkon aikana.

Lähde: Järvi-Suomen Energia

SUOSITUIMMAT