Pääministeri Sanna Marin (sd.) avautui tänään Twitterissä kohuun, joka syntyi hänen lausunnoistaan liittyen metsäyhtiö UPM:n toimiin.
UPM ilmoitti viime keskiviikkona Jämsässä sijaitsevan Kaipolan sanomalehtipaperitehtaan sulkemisesta. Marin kritisoi asiaa useaan otteeseen. Pääministeri ihmetteli esimerkiksi Ylen Ykkösaamussa, miksi 450 työntekijän Kaipolan tehdas on tarkoitus sulkea juuri nyt, kun koronaviruksen aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa on muutenkin vaikea työllistyä.
Marin korosti, että Kaipolan tehdas on ollut kannattava ja UPM on nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti. Marin sanoi, että ihmisten näkökulmasta herää kysymys, mikä riittää ja että jos hän itse olisi saanut päättää, tehdas pyörisi tulevaisuudessakin.
Marin on myös sanonut toivovansa UPM:n ottavan lomautetut työntekijänsä takaisin töihin ennen tehtaan lopullista sulkemista.
Marinin julkisista kommenteista nousi paljon keskustelua. On tuotu esille, että paperialan kilpailutilanne on UPM:lle erittäin vaikea, koska muiden maiden palkkataso alalla on selkeästi alhaisempi kuin Suomessa ja myös yritysverotuksessa on suuria eroja. Marinin mielestä UPM:n ilmoitus tehtaan sulkemisesta oli yllättävä, mutta UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroos antoi asiasta varoituksen jo tammikuussa Ylen Ykkösaamussa.
Marin avautui nyt Twitterissä kommenttiensa nostattamasta kohusta.
– Vietin sunnuntain perheeni kanssa. Twitterissä vietettiin sunnuntaita ilmeisesti muissa merkeissä. Kertoo keskustelukulttuurista, jos vakavaraisen suuryrityksen yhteiskuntavastuun perään kysyminen kriisin keskellä herättää tällaisen raivon ja syyttelyn.
Marin jatkoi vielä toisella twiitillä.
– Olen valmis keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja yritysten kohtaamiin ongelmiin. Haluan, että yritykset menestyvät ja työllistävät. Keskustelua helpottaa, jos puhutaan asioista. Esimerkiksi viittaaminen luokkataisteluun ei ole argumentti ja kertoo lähinnä historiattomuudesta.
Marinin twiitit synnyttivät paljon kommentointia ja kinastelua mm. Marinin mainitsemasta yhteiskuntavastuusta. Osa kommentoijista syyttää Marinia esimerkiksi hallituksen yrityksille asettamista rajoituksista ja veroista, mitkä johtavat tällaisiin toimenpiteisiin. Myös twiitin syyttävää sävyä on kritisoitu. Osa kommentoijista puolestaan puolustaa Marinia vetoamalla esimerkiksi UPM:n yhteiskunnalta saamiin suuriin tukiin ja kiittämällä pääministeriä ”tavallisen ihmisen” puolustamisesta.
Alla molemmat twiitit.
Olen valmis keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja yritysten kohtaamiin ongelmiin. Haluan, että yritykset menestyvät ja työllistävät. Keskustelua helpottaa, jos puhutaan asioista. Esimerkiksi viittaaminen luokkataisteluun ei ole argumentti ja kertoo lähinnä historiattomuudesta.
— Sanna Marin (@MarinSanna) August 31, 2020
Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila