Sanna Marinin bilekohusta annettu oikeuskanslerin ratkaisu


Kaikki muistavat Sanna Marinin joulukuussa aiheuttaman bilekohun. Seiska ikuisti pääministerin Helsingin yössä, vaikka Marin oli altistunut edellisenä päivänä Pekka Haaviston koronalle.

Marinilla ei ollut myöskään mukanaan niin kutsuttua ministeripuhelinta. Tästä syystä hän ei ollut saanut tuoreinta tietoa koronaaltistukseen liittyen. Eduskunnan puhelin pääministerillä sen sijaan oli matkassa.

Bilekohun seurauksena oikeuskanslerille tehtiin useita kanteluista Marinin toiminnasta. Nyt odotettu ratkaisu on annettu. Oikeuskanslerin mukaan pääministeri ei toiminut tapauksessa virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Voit lukea ratkaisun oleellisimmat kohdat alta.

– ”Oikeuskanslerin saamien selvitysten mukaan ministereille osoitetut kirjalliset ohjeet virkamatkapuhelimen käytöstä eivät olleet tapahtuma-aikana sisällöllisesti täysin yhteneväiset. Pääministeri Marin oli tavoitettavissa toisesta työpuhelimestaan eikä hänen voitu kokonaisuutena arvioiden katsoa menetelleen ohjeiden tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.”

Myös terveysviranomaisten ohjeet olivat olleet bilekohun aikaan ristiriitaisia.

Valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevat ohjeistukset tulisi saattaa sisällöltään yhteneväisiksi ja pitää ajan tasalla. Lisäksi on tärkeää, että kaikkia ministereitä neuvotaan perehdytyksen yhteydessä henkilökohtaisesti paitsi tavoitettavuudesta yleisesti, myös työpuhelinta koskevista käytänteistä, oikeuskansleri lisää.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT