Sanna Marinin hallitus leikkaa rajusti – yksityisen hoidon Kela-korvaukset lähes olemattomiin


Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen sote-ministeriötyöryhmä teki kokouksessaan 3.3. linjauspäätöksen monikanavarahoituksen purkamisen tiekartasta. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus leikkaa tiekartan mukaisesti yksityisen hoidon Kela-korvaukset lähes olemattomiin, osan kokonaan. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti asiasta 14.3.

64 miljoonan euron leikkaustoimenpiteiden on tarkoitus toteutua vaiheittain kohdistuen yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksiin, matkakorvauksiin, kuntoutukseen ja lääkkeisiin. Iltalehden mukaan leikkaus rajaisi käytännössä osan yksityisen hoidon ja tutkimusten Kela-tuista nollaan.

Ministeriön mukaan toimenpiteiden tavoitteena on koota terveyspalveluihin käytettävät julkiset rahat yhteen, ja näin yksinkertaistaa järjestelmää sekä luoda kannusteita kokonaiskustannustehokkuuteen sekä saumattomiin palvelukokonaisuuksiin. 

Yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvausten leikkaukset astuvat voimaan 2023 alusta. Järjestämis- ja rahoitusvastuuta siirretään hyvinvointialueille vuosien 2023-2027 aikana, osittain myös pilotoinnin kautta.

Leikkauksissa ensihoidon matkojen ja lääkekorvausten valtion 67 prosentin rahoitusosuus siirtyy hyvinvointialueiden yleiskatteelliseen rahoitukseen. Kela järjestää edelleen lääkekorvaukset, mutta laskuttaa siitä 2026 alkaen hyvinvointialueita.

Palkansaajien vakuutusmaksujen 33 prosentin rahoitusosuus on puolestaan jäämässä ennalleen.

Hallitus on linjannut, että vanhuspalveluiden ja hyvinvointialueiden rahoituksen vahvistamiseksi tehtävät säästöt eivät saisi kohdentua suun terveydenhuoltoon tai mielenterveyspalveluihin. Jäljelle jäävien korvausten uudelleenkohdennusten yksityiskohdista päätetään tämän vuoden aikana. 

Nyt linjattujen suuntaviivojen toteuttaminen jää pitkälti seuraavien hallitusten toteutettavaksi.

Lähteet: STM, Iltalehti

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT