Suomessa julkistettujen onnettomuustilastojen mukaan lähes kaikki sähköpotkulaudan kanssa onnettomuuteen joutuneista käyttäjistä oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Tästä huolestuneena Voi Technology päätti kehittää sähköpotkulautailusta entistäkin turvallisempaa ja tuo nyt uuden innovaation päihtyneenä ajamisen vähentämiseksi.
Voi tuo sovellukseensa tänä viikonloppuna alan ensimmäisen reaktiotestin, jonka tarkoituksena on vähentää sähköpotkulautojen käyttöä humalassa. Reaktiotesti tulee tehtäväksi Voin sovelluksessa kaikille käyttäjille automaattisesti viikonloppuisin yöaikaan klo 1–4 välillä. Muutamassa minuutissa suoritettavalla testillä ei mitata promilleja vaan nopeutta, tarkkuutta ja refleksejä.
– Alkoholi vaikuttaa reagointikykyymme ja testimme osoittaa nopeasti, kannattaako skuutin selkään hypätä. Riippumatta siitä, kuinka hyvät pisteet testissä saa, sovellus kehottaa aina käyttäjää harkitsemaan ajoa, jos on nauttinut alkoholia. Käyttäjää pyydetään myös testin jälkeen vahvistamaan sovelluksessa, ettei hän ole alkoholin vaikutuksen alaisena, Voi Technologyn Suomen operatiivista toimintaa johtava Reetta Alastalo kertoo.
Toistaiseksi testin tekeminen ei ole vielä pakollista, vaikka sitä kaikille käyttäjille tarjotaankin.
– Kokeilemme tällä hetkellä kahta eri mallia. Esimerkiksi Norjassa olemme tehneet testin tekemisestä viikonloppuisin yöaikaan pakollista ennen kuin skuutin voi avata. Suomessa testaamme nyt vapaaehtoista mallia. Meillä on kuitenkin mahdollisuus tehdä testin tekemisestä myös Suomessa pakollista, Alastalo sanoo.
Voi muistuttaa sovelluksessa suomalaiskäyttäjiä siitä, että se tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa ja on valmis myös ”korjaaviin toimiin”, mikäli käyttäjä vaarantaa liikenneturvallisuuden.
– Kyseessä on iso satsaus meiltä turvallisuuteen. Otimme käyttöön palvelun Norjassa viime viikonloppuna ja siellä näimme, että käyttäjien määrä väheni yöaikaan, Suomen ja Norjan maajohtaja Christina Moe Gjerde sanoo.
Alastalon ja Moe Gjerden mukaan päihtyneenä ajo skuutilla on ongelma, mutta sitä esiintyy myös muissa liikennemuodoissa.
– Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2018 tehdyn väitöstutkimuksen mukaan esimerkiksi polkupyöräilijöille sattuneita tapaturmia tapahtuu jopa neljä kertaa niin paljon kuin virallinen tilasto kertoo. Toivoisimmekin, että sähköpotkulautaonnettomuuksia suhteutettaisiin muihin liikennemuotoihin, Alastalo muistuttaa ja jatkaa:
– Meidän toimijoiden lisäksi sähköpotkulautojen turvallisuus on kiinni myös käyttäjistä, sillä täysin emme voi päihtyneenä ajoa estää. Tämä on yksi uusi este kännissä ajamiselle. Toivommekin, että käyttäjät ymmärtäisivät, että teemme näitä toimenpiteitä heidän turvallisuutensa vuoksi. Näin voimme pitää kaluston liikenteessä ja tarjota liikkumiseen kätevän vaihtoehdon, joka vähentää ruuhkia ja ilmansaasteita kaupungissa.