1990-luku oli suomalaisen festarikesän läpimurtovuosikymmen. Siinä missä 80-luku oli rockin ja rillumarein aikaa, 90-luvulla mukaan astuivat eurodance, alternative, grunge ja uudet järjestelyt. Tuhannet suomalaiset nuoret pakkasivat makuupussinsa ja huonosti pysyvän teltan autoon – ja suuntasivat festareille. Tässä kolme 90-luvun merkittävintä tapahtumaa, jotka jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen festarikulttuuriin.
1. Provinssirock – Suomen rockkesän avaus
Missä: Seinäjoki
Perustettu: 1979, mutta 90-luvulla suosionsa huipulla
Tyyli: Rock, alternative, punk, grunge
Kävijämäärät 90-luvulla: Usein 20 000–30 000 per päivä
Provinssirock oli 1990-luvulla ”Suomen Woodstock”, jossa yhdistyi villi vapaus ja musiikin intohimo. Seinäjoen Törnävänsaarella nähtiin vuosikymmenen aikana muun muassa The Ramones, Rage Against the Machine, Björk, Smashing Pumpkins ja Faith No More.
Mutta festari ei ollut pelkästään musiikkia – se oli myös leirintäalueen kaaosta, mutaa nilkkoihin asti, nuotioiden ympärillä syntyneitä ihastuksia ja keikkapaikalta löytyneitä elinikäisiä ystäviä. Provinssi loi festarin, johon mentiin riippumatta säästä, rahasta tai ohjelmistosta – koska kyse oli kokemuksesta.
2. Rantarock – bileet järven rannalla
Missä: Virrat, myöhemmin Vaasa
Perustettu: 1985, nousi isoksi 90-luvulla
Tyyli: Pop, rock, eurodance
Kävijämäärät 90-luvulla: 15 000–25 000
Rantarock tunnettiin erityisesti kesäisestä tunnelmastaan. Virtojen ja Vaasan järvi- meri maisemat toivat tapahtumaan poikkeuksellista fiilistä – ja rantahiekka sai tämän festarin tuntumaan lähes ulkomailta. Rantarockin 90-lukua hallitsivat Aikakone, Waldo’s People, Movetron, ja ajoittain kansainvälisiä nimiä kuten Scooter ja 2 Unlimited.
Tämä oli festari, jossa nähtiin aurinkolasit, pyöräshortsit ja limuviinat. Rantarockista tuli monelle nuorelle se paikka, jossa koettiin ensimmäinen festarihumala tai pidettiin elämässä ne parhaat kesäbileet
3. Ilosaarirock – vaihtoehtomusiikin keidas
Missä: Joensuu
Perustettu: 1971
Tyyli: Indie, metalli, punk, vaihtoehtomusiikki
Kävijämäärät 90-luvulla: Noin 10 000–15 000
Ilosaarirock oli 90-luvun festarikentän underdog, joka nousi kulttimaineeseen. Festari oli erityisesti alternative- ja metallimusiikin ystävien kohtauspaikka. Täällä esiintyivät mm. Sepultura, The Cardigans, Apulanta, CMX, Radiopuhelimet ja monet muut kotimaiset legendat.
Ilosaari tunnettiin myös maanläheisestä tunnelmastaan, edullisista hinnoistaan ja siitä, että siellä sai vielä oikeasti ”olla festarilla”, ilman kaupallista hössötystä. Monet sanoivat: ”Ilosaari ei ollut festari – se oli elämäntapa.”
90-luku oli mutaa, musiikkia ja muistoja
Näitä kolmea yhdisti yksi asia: ne kasvattivat sukupolvia. Provinssissa karjuttiin nyrkki pystyssä, Rantarockissa tanssittiin paidattomana kaverin hartioilla ja Ilosaaressa istuttiin nurmella kuuntelemassa keikkaa, joka muutti maailmankuvan.
Festarit eivät olleet pelkkiä tapahtumia – ne olivat tunteita, nuoruuden vapautta ja yhteistä sykettä, jota ei voi selittää, vaan se täytyy kokea.
Lue myös: YleXPop 2025: Neljä Ruusua ja Suvi Teräsniska tähdittävät Ylen kesätapahtumaa 2025