Hallootan toimitukseen on ottanut yhteyttä naishenkilö, joka haluaa varoittaa muita havaitsemastaan piirteestä nettihuijauksissa.
Hän kertoo huomanneensa Instagramin stories-osiota selaillessaan mainoksen, jossa aidon näköisesti S-pankiksi tekeytynyt taho kertoi lahjakortista tai vastaavasta, jonka kaikki halukkaat voisivat saada. Kun mainosta klikkasi, päätyi sivustolle, jossa pyydettiin ensimmäiseksi S-verkkopankin käyttäjätunnusta.
– Totta kai minulla soi hälytyskellot saman tien. Ryhdyin kuitenkin tutkailemaan sivuston tietoja oppimismielessä, Hallootan lukija toteaa.
Nyt alkoi selvitä mielenkiintoisia!
– Olen tottunut ajattelemaan, että kun osoiterivin vasemmalta puolelta klikkaa, niin se ”musta pieni lukon kuva” olisi jonkinlainen merkki turvallisuudesta. Kun klikkasin sitä, sieltä tuli esiin vanha tuttu ja turvallinen rimpsu: salasanasi ja luottokorttinumerosi ovat turvassa, lukija jatkaa.
Tarkempi tutkiskelu kuitenki osoitti, ettei taholla, jolle nettivarmenne on myönnetty, ole mitään tekemistä S-Pankin kanssa. Toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö pelkää, että varsinkin ikäihmiset voivat haksahtaa tämäntyyppisiin huijauksiin.
– Heidän on varmasti vaikea hahmottaa, etteivät nämä lukonkuvat ja varmennetiedot tarkoita käytännössä vielä yhtään mitään!
-Niitä voidaan myöntää näemmä mille taholle tahansa. Siksi ei kannatakaan syöttää pankkitunnuksiaan yhtään millekään sivustolle, johon on päätynyt klikkaamalla jotain linkkiä, mikäli ei ole aivan varma, miten sivuston turvallisuuden voi selvittää, lukija muistuttaa.