Suuren hiekkadyynin alta Espanjassa on löytynyt muun muassa hautausmaa



Yksi Euroopan suurimmista hiekkadyyneista on jo paljastanut hautausmaan ja roomalaisen ajan asutuksen. Dyynien siirtyessä edelleen, kuka tietää, mitä muuta voidaan vielä löytää.

Espanjassa sijaitseva Duna de Bolonia -niminen hiekkadyyni on yli 30 metriä korkea sekä 200 metriä leveä ja se valuu mereen.

Kuten kaikki hiekkadyynit, niin tämäkin on jatkuvasti liikkuva ekosysteemi, joka muuttuu tuulien mukana. Mutta kun ilmastonmuutos on voimistanut idästä tulevia hurrikaanin voimia, dyyni on vaeltanut yhä enemmän sisämaahan kohti ekologisesti tärkeitä metsiä ja pensaikkoja – paljastaen jäänteitä menneistä sivilisaatioista.

Viime vuosina arkeologiset kaivaukset ovat löytäneet muinaisia hautoja, jotka olivat kerran piilossa syvällä dyynien syvyyksissä. Asiantuntijat eivät ole varmoja, kuinka monta kammiota alla vielä on, mutta koska hiekka on auttanut säilyttämään luita ja rakenteiden perustaa. Hautausmaa on säilynyt huomattavan ehjänä ja sieltä on löytynyt esineitä, kuten koruja ja nuolenpäitä.

Lähellä sijaitseva Baelo Claudian arkeologinen alue on peräisin 200-luvulta eaa., ja se on yksi Espanjan parhaiten säilyneistä roomalaisista siirtokunnista. Muinaisten kylpylöiden, teatterin, temppelin, foorumin, akveduktien ja laajat näkymät kohti Marokkoa sisältävä paikka rakennettiin aiemman foinikialaisen asutuksen huipulle ja oli yksi imperiumin tärkeimmistä garum-kalakastikkeen tuotannon lähteistä. Kolmannella vuosisadalla tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen asutus hylättiin vähitellen, mutta se löydettiin vuosisatoja myöhemmin hiekan alta.

Kun tuulet muokkaavat ja muuttavat tätä ainutlaatuista maisemaa, historioitsijat toivovat, että Duna de Bolonia pysyy suojattuna ja paljastaa lisää salaisuuksiaan tuleville sukupolville.

Lähde: BBC

SUOSITUIMMAT