Suuri määrä pyöräilijöitä saamassa sakot


Syksyn pimetessä yhä useampaa pyöräilijää tullaan sakottamaan.

Sen lisäksi, että pyöräily hämärällä ja pimeällä ilman valoja on vaarallista, siitä myös saa sakon. Jos pyöräilijä ei käytä valoja ajoneuvolain edellyttämällä tavalla, eli hämärällä tai pimeällä eteenpäin valkoista valoa ja taakse punaista, tai jos soittokello puuttuu, hänelle määrätään 40 euron liikennevirhemaksu.

Viime syksyn seurannoissa 68 prosenttia pyöräilijöistä käytti etuvaloa ja 56 prosenttia takavaloa pimeän aikaan, joten sakon uhka on todellisuutta suurelle määrälle pyöräilijöitä.

Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisi tekevät tempauksen pyöräilijöiden näkymisen puolesta Jyväskylän keskustan pyöräteillä keskiviikkona 27.10. Pyöränvaloratsiassa tarkkaillaan pyöräilijöiden valojen käyttöä sekä myös sitä, löytyykö polkupyörästä toimiva soittokello.

– Polkupyörän valoissa riittää valinnan varaa ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn ja talven pimeissä keleissä. Vaikka itse näkisi ajella valaistuilla kaduilla, niin valot auttavat muita huomaamaan pyöräilijän, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

Turvalliseen pyöräilyyn kannustavassa ratsiassa palkitaan asianmukaisesti varustautuneita pyöräilijöitä. Jaossa on myös pieni määrä pyörän etu- ja takavaloja sekä polkupyörän soittokelloja. Jyväskylän pyöränvaloratsiassa muistutellaan, mutta ei sakoteta.

Lähde: Liikenneturva

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT