TE: Sanna Marinin hallituksen esitys huolestuttaa – jopa 100 000 suomalaista menettämässä ”ikuisen oikeutensa”



Hallituksen on määrä antaa tänä syksynä esitys asumisoikeuslain muutoksesta, johon suunniteltu irtisanomismahdollisuus on saanut paljon kritiikkiä.

Talouselämä-lehden mukaan ympäristöministeriön valmistelemaan suunnitelmaan sisältyy kohta, jonka perusteella jatkossa voitaisiin tietyissä tilanteissa irtisanoa asumisoikeusasuntoihin luvattu pysyvä asumisoikeus.

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen kertoi Talouselämälle, että lakiesitys oli kesän aikana lausuntokierroksella ja on nyt jatkovalmisteluvaiheessa. Esitys on määrä antaa budjettilakina lokakuun alussa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pyrkii edistämään esityksellä ”taloudellisissa vaikeuksissa olevien asumisoikeustalojen rajoituksista vapauttamista”.

Perinteisesti asumisoikeusjärjestelmässä asukas maksaa aluksi asumisoikeusmaksuna noin 15 prosenttia rakennuskustannuksista, jota vastaan hän saa pysyvän asumisoikeuden asuntoon ja maksaa sen jälkeen vain kuukausittaista käyttövastiketta. Muutoksen jälkeen lupaus ikuisesta asumisoikeudesta peruutetaan ”poikkeustilanteissa”.

Ympäristöministeriön esityksen mukaan asumisoikeudesta voitaisiin luopua poikkeustilanteissa, joissa talossa on asumisoikeuden haltijoita vähemmän kuin puolet. Lainsäädäntöneuvos Karjalaisen mukaan vanhimmissa asumisoikeusrakennuksissa alkaa olla peruskorjaustarpeita, joita ”ei kannata korjata”, jolloin ”yhtiön tulisi tarjota asukkaille toista asumisoikeus- tai vuokra-asuntoa, asumisoikeusmaksu palautettaisiin ja asukkaalla olisi oikeus lunastaa asunto itselleen talon muuttuessa asumisoikeustalosta tavalliseksi asunto-osakeyhtiöksi”.

Lakiesitys sai vastaansa voimakasta kritiikkiä lausuntokierroksella. Esimerkiksi Suomen asumisoikeusasukkaat ry ei hyväksy lakimuutosesitystä, jossa maksua vastaan annettu lupaus rikotaan.

Suomessa asuu noin 100 000 asukasta noin 50 000 asumisoikeusasunnossa. Kyseisiä asuntoja mainostetaan lauseilla, joissa luvataan asumista kodissa niin pitkään kuin asukas haluaa ja jopa sen jättämistä perinnöksi.

Lähde: Talouselämä

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT