THL:n Salminen koronan leviämisestä yöelämässä: ”Näyttö on kyllä aika kova”



Suomessa on raportoitu torstaina 296 uutta koronavirustapausta. THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa vahvistettiin, että epidemian toinen vaihe on ollut käynnissä Suomessa jo jonkin aikaa.

THL:n johtaja Mika Salminen totesi, että syksyä sekä talvea kohti viruksen leviäminen kiihtyy.

Tilanne on heikentynyt voimakkaasti varsinkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Myös Vaasan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut olevansa leviämisvaiheessa ja Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan alueet ovat kiihtymisvaiheessa.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Suomessa ollaan epidemian toisessa vaiheessa.

– Epidemian toinen vaihe on Suomessa käynnissä, ja on ollut jonkin aikaa. Jäljitystyö on tällä hetkellä kuormittavaa ja toivon, että Koronavilkun käyttö lisääntyisi, Liisa-Voipio Pulkki sanoi.

Salmisen mukaan tilanne alueilla voi parantua, jos toimiin tartutaan nopeasti. Erityisen huolestunut hän on baareista ja yökerhoista. Hän perustaa huolensa äskettäin julkaistuun kansainväliseen 41 maata käsittävään tutkimukseeen.

– Jos ne suljetaan, saadaan tartuntalukua 31 prosenttia vähenemään… Eli näyttö on kyllä aika kova. Itse asiassa vähenemä on lähes yhtä suuri, kuin jos tehdään hyvin laajoja rajoitustoimia oikeastaan kaikkeen yhteiskunnan toimintaan, Salminen totesi tiedotustilaisuudessa.

– Tämä virus tarttuu, kun ollaan lähekkäin, puhutaan kovaan ääneen tai lauletaan tai muuten käytetään ääntä. Kun siinä on nautintoaineiden käyttöä samaan aikaan, riskikäsitys laskee. Se on inhimillistä, mutta riski täytyy ymmärtää. Siitä on Suomessa ja maailmalla näyttöä, Salminen jatkoi.

STM:n mukaan Suomessa tapahtui viime viikolla yhteensä 149 joukkoaltistumista, joista yli puolet havaittiin oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa. Noin 10 prosenttia altistumisista tapahtui ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa. Voipio-Pulkin mukaan esimerkiksi kouluissa altistuneita on ollut paljon, mutta tartuntoja kuitenkin vain vähän.

Kiinteistönvälittäjä, tv-persoona ja yökerhoyrittäjä Jethro Rostedt on valittanut julkisesti ravintola-alalle kohdistetuista rajoitteista ja on alkanut suunnitella korona-koiran värväämistä turkulaisen Studio-yökerhonsa ovelle. Kyseisessä yökerhossa kävi syyskuun loppupuolella koronatartunnan saanut henkilö, jonka saaman julkisuuden seurauksena Studion tulevaisuus on Rostedtin mukaan vaakalaudalla.

Alueelliset suositukset

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat koonneet alueelliset rajoitukset ja suositukset omille sivuilleen, joiden linkit löytyvät alta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Lapin sairaanhoitopiiri

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Satakunnan sairaanhoitopiiri

Vaasan sairaanhoitopiiri

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT