Tukes: Vanhaan palovaroittimeen ei voi luottaa – näin tarkistat toimivuuden


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut palovaroittimia.

Tukesin testaamat kaikki uudet palovaroitinmallit olivat standardien mukaisia äänenvoimakkuuden ja savunherkkyyden osalta. Tukesin mukaan vanhoihin palovaroittimiin ei sen sijaan voi luottaa, sillä niiden äänenvoimakkuus voi heiketä ajan mittaan.

Testissä oli kuusi palovaroitinmallia, joista viisi oli paristokäyttöisiä ja yksi sähköverkkoon kytkettävä. Yksi palovaroitinmalli oli ionisoivaan ilmaisutekniikkaan perustuva ja loput optisia palovaroittimia. Yhdessä mallissa oli sisäänrakennettu paristo, joka kestää koko palovaroittimen käyttöiän. Kaikki testatut palovaroitinmallit täyttivät savuherkkyys- ja äänenvoimakkuusvaatimukset.

Näin tarkistat palovaroittimen toimivuuden

Tukesin äänenvoimakkuusmittauksissa huomattiin, että osa vanhoista palovaroittimista oli rikkoontunut siten, ettei niistä lähtenyt lainkaan ääntä. Muutaman palovaroittimen äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

– Heikentyminen voitiin helposti havaita testinappia painamalla ilman desibelimittausta. Tutkimusten mukaan suurin osa aikuisista herää palovaroittimen ääneen, jos se on vähintään 75 desibeliä. Hankkeessa havaitut matalimmat desibeliarvot eivät riittäisi herättämään aikuista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

– Tämä osoittaa, miten tärkeää on seurata palovaroittimen kuntoa ja testata sen toimintaa säännöllisesti testinapista. Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein, Meurman muistuttaa.

Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Palovaroittimen toimivuuden tarkistaminen kannattaa ottaa tavaksi kerran kuukaudessa tiettynä päivänä. Samalla kun vieraillaan isovanhempien tai muiden ikäihmisten luona, on hyvä auttaa myös heitä palovaroittimen testaamisessa ja pariston vaihdossa.

Lähde: Tukes

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT