Tukes varoittaa: Poista nämä vaaralliset suosikkilelut lasten käytöstä


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti 22 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa, ja neljästä lelusta löytyi tukehtumisvaaran aiheuttava puute. Vaarallisia leluja ovat Huggy Wuggy-pehmolelu, RC-pehmoauto, nallepehmolelu sekä tanssiva kaktus -lelu, joista irtosi pieniä osia. Lisäksi yhdestä leluna myytävästä dronesta löytyi lyijyä. Tukes kehottaa poistamaan kyseiset lelut lasten käytöstä. Tukes on velvoittanut maahantuojia poistamaan vaaralliset lelut ja dronen markkinoilta.

Vaaralliset lelut ja drone

huggy-wuggy-pehmolelu
Huggy Wuggy pehmolelu, jonka silmät irtosivat testissä.
RC-pehmoauto, jonka pohjasta irtosi pieni osa.
Nalle, jonka silmät irtosivat testissä.
Tanssiva kaktus -lelu, jonka silmät irtosivat testissä.
drone-kuva
Lyijyllisiä juotoksia sisältävä drone, jota myytiin harhaanjohtavasti leluna.

Lisää kuvia ja tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Vaarallisettuotteet.fi -sivustolta.

– Tukes valitsi testattavia leluja markkinoilta hyvin monipuolisesti. Mukana oli sekä hittituotteita että perinteisiä leluja: mm. pehmoleluja, nukkeja, leluase, puuleluja, äänileluja, paristokäyttöisiä leluja, muovailuvaha ja limantekosetti.  Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä kotimaisista ja ulkomaisista verkkokaupoista, sanoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa, jossa tutkittiin mm. mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, kuten irtoaako lelusta pieniä osia tai lähteekö liian kova ääni. Lisäksi analysoitiin, onko leluissa ftalaatteja tai raskasmetalleja.

– Tutkimme Tullilaboratoriossa 22 Tukesin leluprojektiin valitsemaa joululelua. Eniten puutteita löytyi merkinnöistä. Neljästä lelusta löytyi testeissämme vaaratilanteita aiheuttavia pieniä ja helposti irtoavia osia. Aina lelun laatua ei näe päälle päin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen

Lähde ja kuvat: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

SUOSITUIMMAT