Tuore kuluttajatutkimus selvitti, mitä suomalaiset ostavat tänä vuonna jouluahjoiksi ja paljonko he käyttävät ostoksiin, vai ostavatko he mitään.
Hintavertailusivusto Hintaoppaan tutkimuksesta käy ilmi, että yleisin joululahjoihin käytettävä rahamäärä tänä vuonna on 50–100 euroa (21 % vastaajista) tai 101–200 euroa (20 %). 8 % tutkimukseen vastanneista ei aio ostaa ollenkaan joululahjoja, ja 10 % käyttää niihin vähemmän kuin 50 euroa.
Lahjahankinnat jäävät siis nolliin tai alle 50 euroon lähes viidenneksellä, mutta 5 prosenttia vastaajista aikoo käyttää lahjahankintoihin yli 500 euroa.
– Suunnitellut joululahjoihin käytettävät rahamäärät ovat pysyneet kutakuinkin samoina viime jouluun verrattuna. Pitkittyneellä koronakriisillä ei siis näyttäisi olevan suurta vaikutusta joulun hankintoihin. Huomionarvoista on, että viime vuonna peräti 43 prosenttia suomalaisista halusi suosia lahjahankinnoissa kotimaisia tuotteita tai palveluita. Tuo luku on nyt pudonnut 37 prosenttiin, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kommentoi tutkimuksen tuloksia.
Milloin joululahjat hankitaan?
Yleisin vastaus on, että lahjat hankitaan jo 1–2 kuukautta ennen joulua (30 % vastaajista), ja toiseksi yleisin ostosaika on joulukuun alkupuolella (29 %). Reilu neljännes vastaajista eli 27 % aikoo jättää osan tai kaiken joululahjahankinnoista vasta joulun jälkeisiin alennusmyynteihin.
– Monilla on toive säästää lahjahankinnoissa ja odottaa joulualen alkamista. On myös paljon niitä, jotka hoitavat ostokset viime tingassa: miehistä joka kymmenes (10 %) ostaa lahjansa 1–3 päivää ennen joulua, naisista 6 %. Tämä voi olla fiksua, sillä datamme perusteella hinnat alkavat laskea jo 22.12., joten viime hetken joululahjashoppailijat voivat jo hyötyä alennuksista, Matinvesi-Bassett kertoo.
Joulualen hinnat alimmillaan 25.–26.12.
Hintaopas vertasi joulualen hintoja viime vuoden marraskuun alun ja tapaninpäivän välillä (1.11.2020 ja 26.12.2020). Data osoittaa, että hinnat laskivat marraskuun alusta parhaisiin alennuspäiviin kokonaisuudessaan 2,4 %. Hinta laski yhteensä 32 prosentilla tuotteista, mutta se myös nousi 31 prosentilla tuotteista. Eli kolmannes tuotteista oli halvempi ostaa marraskuun alussa kuin joulualesta.
– Välipäivän alet eivät yllä samalle tasolle kuin vuoden edullisin ostospäivä Black Friday, jolloin alennusprosentti oli esimerkiksi tänä vuonna 5 %. Kyseessä on kuitenkin vuoden toiseksi paras alejakso ja hyviä löytöjä voi tehdä, kunhan muistaa tutustua hintahistoriaan ja etsiä aidosti parhaat alennukset. Esimerkiksi talviurheiluvälineitä ja tuotteiden vanhempia malleja myydään usein edullisesti pois uusien mallistojen tieltä, Matinvesi-Bassett kertoo.
Hinnat ovat alimmillaan 25.-26.12. eli heti jouluaaton jälkeen. Alennukset pysyttelevät kuitenkin varsin samoissa lukemissa koko joulualen 22.-31. joulukuuta ajan, joten Black Fridayn kaltaista selkeästi parasta yksittäistä alepäivää ei joulun aleviikolta löydy.
– Parhaimmissa kategorioissa alennukset olivat viime vuonna jopa 30–35 %, joten voi olla fiksua säästää myös lahjaostoksia joulun jälkeiseen aikaan. Eniten alennettuihin tuotteisiin kuuluivat viime vuonna muun muassa erilaiset ruoankypsennysvälineet, Xbox One -pelit, digitaaliset kamerat ja parranajokoneet, Matinvesi-Bassett listaa.
Hintaopas ennustaa: joulun 2021 suosituimmat tuotekategoriat
- Pizzauunit
- Herätyskellot erityisesti wake-up light -herätyskellot
- PS5-pelit
- Hierontalaitteet, erityisesti lihashuoltovasarat
- Sähköpotkulaudat
- Espressokoneet
- Ilmankostuttimet
- Hiustenkuivaajat
- Peitot, erityisesti painopeitot
- Lautapelit
Suosituimmat joulualennusmyyntien kategoriat vuonna 2020
- Matkapuhelimet
- Kuulokkeet
- Pelikonsolit
- Televisiot
- Urheilukellot
- Näytönohjaimet
- Näytöt
- Kannettavat kaiuttimet
- Takit
- Älykellot
Kuva: Pixabay